MY KTEO

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Επιστολή στον Υφυπουργό Χωροταξίας και τον Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, απέστειλε ο πρόεδρος του ΤΤΕ Κώστας Λάππας


ΘΕΜΑ: Παράταση χρόνου ισχύος των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4759/2020 για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 9.12.2022 λήγει η προθεσμία έκδοσης προέγκρισης, για οικοδόμηση κατά παρέκκλιση, άρτιων και οικοδομήσιμων αγροτεμαχίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του N.4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Το χρονικό διάστημα των δυο ετών, συνέπεσε με την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 και κυρίως με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και την ανατίμηση στα οικοδομικά υλικά.

Ως Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας, ζητούμε να δοθεί παράταση των μεταβατικών διατάξεων, τουλάχιστον άλλα δυο έτη, με την παράλληλη σύνταξη των προβλεπόμενων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ή των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την ολοκλήρωση της τελικής ανάρτησης των Δασικών Χαρτών.

Τέλος πρέπει να διευκρινιστεί με σαφήνεια:

1. Αν οι διατάξεις αφορούν όλα τα εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση άρτια

αγροτεμάχια, ή εξαιρούνται αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επίπεδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ, κτλ).

2. Αν αρκεί η έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης (άρθρο 38 ν.4495/2017), για την

κατοχύρωση της οικοδομησιμότητας, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 35 του ιδίου νόμου, μετά την τροποποίηση του με το άρθρο 155, του ΦΕΚ129Α/2022, η

διαδικασία προέγκρισης είναι προαιρετική.

αρθρο 25 του ιδίου

Αναμένουμε θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Με εκτίμηση

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας

Ο Πρόεδρος

Κων/νος Λάππας