MY KTEO

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

«Λευκή απεργία» υπουργών και βουλευτών της ΝΔ - Οι περισσότεροι κάνουν τον… ψόφιο κοριό


Η κυβέρνηση δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να ξεφύγει από τον κλοιό των παρακολουθήσεων, προκρίνοντας τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά στο πολιτικό πεδίο, γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών στον «αφρό» της επικαιρότητας.

Όπως, ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα όλες τις προηγούμενες μέρες, μετά τους δύο νέους κύκλους αποκαλύψεων – και εν αναμονή νέου– στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δεν καταγράφεται και μεγάλη προθυμία για δημόσια στήριξη της κυβέρνησης στο ακανθώδες και επικίνδυνο αυτό θέμα.

Μπορεί κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ. Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται (μετά συζύγων) στις λίστες, να βγήκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα για να χλευάσουν τις αποκαλύψεις σε ό,τι τους αφορά, αλλά οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές ποιούν την νήσσαν…. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν ξέρουν που μπορεί να οδηγήσει αυτή η υπόθεση και δεύτερον και σημαντικότερο, διότι η φαρέτρα των κυβερνητικών επιχειρημάτων, γύρω από το απόρρητο αλλά και από την τελευταία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, που προκαλεί πύρινες αντιδράσεις, είναι φτωχή.

Άλλωστε, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ υπουργός που βρίσκεται στην λίστα του Pretador.

Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος
Το κρίσιμο, λοιπόν, ζήτημα για την κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι ποιοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα.

Το κοινοβουλευτικό πεδίο είναι πιο δύσκολο και απαιτεί πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μεταξύ των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε για τη διερεύνηση της υπόθεσης, στο αρχικό της στάδιο, περιλαμβάνονται η βουλευτής Α Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη που τάσσεται ανοιχτά κατά του απορρήτου, αλλά και ο βουλευτής Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος επίσης έχει τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στην κυβερνητική πρακτική, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης ζητεί πειστικές εξηγήσεις για το τί έχει συμβεί.

Και στα ΜΜΕ, όμως, η αντιπαράθεση γαλάζιων βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται αναγκαία. Αφενός για να προωθηθεί η ατζέντα που επιχειρεί να προβάλλει η κυβέρνηση και αφετέρου για ταυτιστούν οι αποκαλύψεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως να απεμπλακεί από την εικόνα ο πρωθυπουργός.

Όσο για τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ομιλία στην Άμφισσα, θα παραμείνει προς ώρες στη γραμμή «στην τοξικότητα, μιλάμε με έργα». Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν άπαντες στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπει στο «τρενάκι του τρόμου», χωρίς να γνωρίζει τί θα συμβεί στην επόμενη στροφή.



iEidiseis.gr της Έλλης Τριανταφύλλου