MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Αναζήτηση λύσεων για το φαινόμενο εδαφικής αστάθειας που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Στροπώνων

Μέσα από Προγραμματική Σύμβαση που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε η εκπόνηση ερευνητικού

έργου με τίτλο « ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΡΟΠΩΝΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού €50.000 (με ΦΠΑ).

Το έργο αφορά στην παρακολούθηση, διερεύνηση και αξιολόγηση του φαινομένου της εδαφικής παραμόρφωσης στην περιοχή των Στροπώνων.  Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1.         Αξιολόγηση των υφιστάμενων μελετών, ερευνών, ερευνητικών προγραμμάτων, εκθέσεων κλπ. που έχουν εκπονηθεί για την ευρύτερη περιοχή - Καταγραφή των εδαφικών διαρρήξεων, παραμορφώσεων και μετατοπίσεων - Επιφανειακή χωροθέτηση και αξιολόγηση του φαινομένου.

2.         Δορυφορική γεωδαισία (διαφορικές μετρήσεις GNSS σε επιλεγμένες θέσεις για την παρακολούθηση του φαινομένου) και διαφορική συμβολομετρία - Εναέρια παρακολούθηση και αποτύπωση παραμορφώσεων του μορφολογικού αναγλύφου του οικισμού  και της εγγύς περιοχής.

3.         Γεωφυσική διασκόπηση, για τον καθορισμό των φυσικών χαρακτηριστικών των λιθολογιών και την έρευνα υπεδάφους για τον εντοπισμό «ασταθών» επιφανειών (οι θέσεις και οι περιοχές θα καθοριστούν από τα συνδυαστικά αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνητικών εργασιών)

4.         Αξιολόγηση των όλων αποτελεσμάτων και προτάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, δήλωσε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του κλιμακούμενου γεωλογικού φαινομένου που απειλεί το χωριό των Στροπώνων, αναζητούμε μέσα από επιστημονική διερεύνηση σε συνεργασία με ανώτατα ιδρύματα της χώρας, την αποκωδικοποίηση του προβλήματος και τις ρεαλιστικές εκείνες λύσεις που θα επιτρέψουν στους συμπολίτες μας να συνεχίσουν χωρίς φόβο να δίνουν ζωή στον πανέμορφο τούτο τόπο.»