MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η ακρίβεια «χτυπά» το γιορτινό τραπέζι - Οι τιμές για τα προϊόντα


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ημέρα των Χριστουγέννων και αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει να κάνουν έρευνα αγοράς για το κόστος. Ωστόσο οι τιμές που επικρατούν δημιουργούν άγχος στα νοικοκυριά, καθώς το γιορτινό τραπέζι φέτος θα βάλει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Από τη γαλοπούλα και τη σαλάτα μέχρι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ήδη κοσμούν τις βιτρίνες αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, οι καταναλωτές αναζητούν τις χαμηλότερες τιμές χωρίς να «βλέπουν φως».

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του MEGA, τα μελομακάρονα φέτος κυμαίνονται από 9.90 έως 14.90 το κιλό, αυξημένα κατά 35% από πέρσι που κόστιζαν από 8 έως 11 ευρώ.

Αύξηση 24% έχουν πάρει και οι κουραμπιέδες που θα αγγίξουν τα 15 ευρώ, ενώ οι παραδοσιακές δίπλες από 11 έως 13 τα περσινά Χριστούγεννα, θα φτάσουν τα 14.90 ευρώ το κιλό.

Η γαλοπούλα δεν έχει ακόμη καθορισμένες τιμές για την περίοδο των εορτών, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται να… πετάξει.

«Οι παραγωγοί θέλουν από τώρα να συμφωνήσουμε σε τιμές πολύ παραπάνω από τις περσινές. Αυτήν την στιγμή ο καταναλωτής δεν μπορεί με τίποτα να πληρώσει τις περσινές τιμές. Οπότε εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος που και πάλι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη, ώστε και η πρωτογενής παραγωγή να μείνει και να υπάρξει στο προσκήνιο και ο καταναλωτής να κάνει ένα γιορτινό τραπέζι όπως του αξίζει», λέει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Η γαλοπούλα πέρσι κόστιζε η εγχώρια 11€/κιλό, η νωπή εισαγόμενη 7€/κιλό και η κατεψυγμένη εισαγόμενη 5€/κιλό.

Δυσεύρετος είναι ο αγαπημένος χειμωνιάτικος καρπός, το κάστανο, καθώς σε πολλές ορεινές περιοχές τα δέντρα έχουν πληγεί από μία καταστροφική επιδημία, έτσι τα ελάχιστα κάστανα που φτάνουν στον καταναλωτή ξεπερνούν τα 5 ευρώ και 75 λεπτά το κιλό.

Το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων φαίνεται πως θα είναι λιτό, καθώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν καθόλου παραγγελίες από τους πελάτες τους, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν πρωτοφανές.

Εορταστικό καλάθι νοικοκυριού: Πότε θα είναι διαθέσιμο - Τι περιέχει
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου και για όσο διαρκεί η εορταστική περίοδος θα ισχύει το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα περιέχει προϊόντα όπως κρέατα και γλυκά, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν και τα αναψυκτικά.

Περισσότεροι από 350.000 άθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα e-katanalotis, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να κάνει κάποιες αναπροσαρμογές με προϊόντα τα οποία θα απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι για λόγους υγείας έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι και οι τιμές εκτός καλαθιού παρουσιάζουν πολύ μεγάλη συγκράτηση.



Newsbomb.gr