MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Έρχεται εθνικό μητρώο καταγραφής και επιτήρησης δραστών


Μέσω του εθνικού μητρώου δεν θα μπορούν δράστες κακοποίησης ανηλίκων να εργάζονται κοντά σε παιδιά - Δημιουργείται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων- Μάστιγα με πολλές αιτίες η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είπε ο πρωθυπουργός και απένειμε εύσημα στην ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση των πρόσφατων υποθέσεων.

Το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση παρουσίασε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που εισάγονται στο σχέδιο που περιλαμβάνει συνολικά 80 μέτρα με στόχο την ουσιαστική πρόληψη, προστασία, φροντίδα των ανηλίκων. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση εθνικού μητρώου καταγραφής και επιτήρησης δραστών σεξουαλικών αδικημάτων, αλλά και εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων, ώστε οι συναρμόδιες υπηρεσίες να αποκτήσουν συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης και συντονισμού.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων, ιδιαίτερα σεξουαλικής, βρίσκεται σε έξαρση. Το θέμα είχε ήδη τεθεί επί τάπητος, πριν ξεσπάσει η υπόθεση του Κολωνού. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας. Γνωστά γίνονται πολύ λιγότερα, γύρω στο 2%. Τελευταία καταγράφεται αύξηση. Ενθαρρυντικό δεδομένο ότι η ΕΛΑΣ εξιχνιάζει. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την πολυνομία που φέρνει καθυστερήσεις στις διώξεις των εγκλημάτων και διαχρονικές αγκυλώσεις έρχονται να πριμοδοτήσουν τη συγκάλυψη. Σε όλα αυτά παρεμβαίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που είναι οδικός χάρτης, που ξεκινά από την πρόληψη, προχωρά στη γρήγορη διερεύνηση, την τιμωρία των ενόχων και την περίθαλψη των θυμάτων. Διαφορετικοί φορείς, πρέπει να λειτουργούν οριζόντια. Απαιτείται η σταθερή συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους φορείς. Είναι μέτρο δημοκρατικής ευθύνης. Η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής, θα ήταν αισιόδοξο μήνυμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις σ' αυτή την αίθουσα να στήριζαν την πρωτοβουλία. Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση, θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε παρατήρηση και βελτίωση.

Οι καινοτομίες που εισάγει:

-Σαφής καθορισμός στόχου έως το 2027 όλες οι υπηρεσίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί, όλες οι υπηρεσίες να συντονιστούν. 

-Το εθνικό σχέδιο βαζει τάξη στο πολύμορφο νομοθετικό μωσαϊκό. Μπαίνει τάξη και ευθυγραμμίζεται με ευρωπαϊκή νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις που μας δεσμεύουν. Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών, εισάγει νέο «μάνουαλ» , έρχεται εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων, αλλά και εθνικό αρχείο καταγραφής και επιτήρησης με το οποίο παίρνει τέλος το παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα κακοποιητική δράση. Καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή, διευκολύνονται οι ειδικοί να κινούνται παράλληλα.  Θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας σε κάθε φορέα, ενώ όσοι εργάζονται σε δομές θα εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κακοποίησης. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση των μονάδων με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ το σχέδιο αποτελεί παράλληλα άσκηση πολύπλευρου συντονισμού. Από τα 80 μέτρα του προγράμματος, πολλά έχουν περιληφθεί σε δράσεις του 2022, έχει γίνει αυστηροποίηση των ποινών, εκδικάζονται οι υποθέσεις πιο γρήγορα, ενώ στο επίπεδο της καταστολής έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αλλαγές, έχουν εκπαιδευτεί αστυνομικοί, λειτουργούν ειδικές μονάδες στην ΕΛΑΣ. Η κακοποίηση των παιδιών είναι μάστιγα με πολλές αιτίες. Αλλάζει πρόσωπα και προσωπεία, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και την τεχνολογία. O κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και επισήμανε ότι στο παρελθόν είχα μειωθεί οι ποινές. Η Πολιτεία ίδρυση δομές καταγγελίας και φροντίδας των θυμάτων. Κοιτάμε μπροστά. Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων. Πολλές φορές θύτες είναι οι γονείς, όλοι πρέπει να επαγρυπνούμε, ολοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στην προσπάθεια, χτίζοντας ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά, παρατηρώντας, προσέχοντας, καταγγέλοντας, μέσα κι έξω από το σπίτι, προσέχοντας κάθε παιδί σα να είναι δικό μας. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά με ένα πλαίσιο που ποτέ δεν υπήρχε. Οι φιλόδοξοι στόχοι του σχεδίου να γίνουν πράξη. 



Πηγή: skai.gr