MY KTEO

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση για τη διαχείριση των αποβλήτων - Τα έξι σημαντικά συμπεράσματα(ΦΩΤΟ)

Οι περιφερειακές παρατάξεις «Στερεά Υπεροχής» και «Πατρίδα μας η Στερεά», με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, που δημιουργήθηκαν στην περιφέρειά Στερεάς Ελλάδας,αλλά και ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα, ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Αναθεώρηση Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων - Νέες προοπτικές και προκλήσεις».

Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος και Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Κυρμανίδης, οι πρώην υπουργοί Κώστας Μαρκόπουλος και Γιάννης Πανούσης, οι πρώην βουλευτές Εύβοιας Ζωή Λιβανίου, Γιώργος Ακριώτης και Τάσος Πρατσόλης και Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι πρώην δήμαρχοι Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών.

Στην ανοιχτή αυτή συζήτηση από τους οικοδεσπότες Δημήτρη Αναγνωστάκη και Κατερίνα Μπατζελή κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους εμπλεκόμενοι φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και σφαιρικής προσέγγισης αυτού του οξυμμένου ζητήματος, που αφορά όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και άμεσα. 

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων που πήραν τον λόγο συμφώνησαν ότι το θέμα άπτεται της ουσίας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις προτάσεις τους για την αποκέντρωση των σχετικών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό επιτελικό κράτος, τη διαφάνεια στις διαδικασίες, την ασφάλεια των πολιτών και την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα. Ενώ ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η παρουσίαση του σχεδιασμού του ΦοΔΣΑ από τον γενικό διευθυντή του Μπάμπη Τσοκανή.

Από τη διαδικασία αυτής της ανοιχτής συζήτησης προέκυψαν τα εξής έξι σημαντικά συμπεράσματα, που αποτέλεσαν και την κοινή θέση όσων συμμετείχαν:

1ον Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και πρέπει και μπορεί να υπερασπιστεί τον ρόλο της ως προς τις αρμοδιότητες σχεδιασμού και υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σχεδιασμός  χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

2ον Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος. Η κατασκευή ΜΕΑ με ΣΔΙΤ ή αποκλειστικά από ιδιώτες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

3ον Η καύση απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

4ον Ο σχεδιασμός που έχει καταλήξει ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις και θα πρέπει να είναι η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα.

5ον Για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού πρέπει να ληφθούν και θα ληφθούν πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των επιστημονικών φορέων, των περιβαλλοντικών συλλόγων σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

6ον Προτάθηκε η σύσταση ενός παρατηρητηρίου στο οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς με αντικείμενο τη διοργάνωση παρόμοιων ανοιχτών συζητήσεων σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια εκπόνησης του νέου ΠΕΣΔΑ. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν και γνώση και λόγο για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.