Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Ρεβιθάδα από την Πέργαμο

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Ρεβιθάδα από την Πέργαμο


Υλικά συνταγής:
500 γρ. ρεβίθια μεσαία ή μικρά, μουλιασμένα από βραδύς σε χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο ή ρίγανη
αλάτι

Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη 20-30 λεπτά.

Έπειτα τα τρίβουμε απαλά πάνω σε μια καθαρή, νοτισμένη μεγάλη πετσέτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αποφλοιωμένα ρεβίθια, για να απομακρυνθεί εντελώς η σόδα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέτουμε κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, ξεφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα το πολύ, ώστε να μαλακώσουν καλά, αλλά να μην διαλύονται.

Ελάχιστα λεπτά πριν αποσύρουμε από την φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μυρωδικό, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε την ρεβιθάδα σε σουπίέρα ή σε μεγάλο μπολ, διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά, αν θέλουμε και σερβίρουμε.

Tip
Στο ξεφλούδιμα, τα ρεβίθια ως πιο βαριά, πάνε στον πάτο της λεκάνης, ενώ τα φλούδια θα ανέβουν στην επιφάνεια, από την οποία τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.



Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας» τεύχος #199.