MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τέλος στην επιδότηση διυλιστηρίων - «Φουσκωμένες» οι νέες τιμές


Αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7 λεπτά φέρνει το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια.

Αντιμέτωποι με αυξήσεις θα βρεθούν όσοι θελήσουν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. Ο λόγος είναι η λήξη της επιδότησης των 7 λεπτών του ευρώ που είχαν ανακοινώσει τα διυλιστήρια.

Ειδικότερα, ενόψει των πρώτων κρύων αρκετοί πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν αφού ο συνδυασμός δύο επιδοτήσεων ήταν ευνοϊκός.

Συγκεκριμένα, πέρα από τα 0,07 ευρώ των διυλιστηρίων, τρέχει και η έκπτωση των 0,25 ευρώ της κυβέρνησης. Όμως η επιδότηση των 7 λεπτών που έδωσαν τα διυλιστήρια ολοκληρώνεται και η αγορά προεξοφλεί αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται πως την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, αφού όπως ανέφερε, οι επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οι επιδοτήσεις φτάνουν τα 30 λεπτά το λίτρο, ενώ ο ειδικός φόρος είναι στα 28 λεπτά.

Ο κ. Ασμάτογλου υπενθύμισε, επίσης ότι στις 15 Νοεμβρίου λήγει η περίοδος της έκπτωσης των 7 λεπτών που κάνουν τα διυλιστήρια, που σημαίνει ότι από τις 16 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ανάλογη επιβάρυνση –των 7 λεπτών ανά λίτρο– στο πετρέλαιο θέρμανσης, κι αυτό υπό την προϋπόθεση να παραμείνει σταθερή η τιμή του διυλισμένου προϊόντος.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε η πρώτη πληρωμή – Τα δικαιολογητικά
Η πρώτη πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. Θα αφορά τους νέους δικαιούχους για αγορές που θα έχουν γίνει ως τις 30 Νοεμβρίου.

Την ίδια ημερομηνία θα υπάρξει προκαταβολή σε όσους ήταν δικαιούχοι και πέρσι, ανεξάρτητα από το αν έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσίμων ή όχι.

Καταληκτική ημερομηνία για αίτηση και πληρωμή στις 21/12 είναι η 9η Δεκεμβρίου.

Οι υπόλοιπες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης
Η δεύτερη έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Η τρίτη έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Τα δικαιολογητικά για την αίτηση στο myΘέρμανση
Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω στοιχεία:
  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Το ονοματεπώνυμό σας
  • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης - πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.



iEidiseis.gr