Evia Top: Ποιες τροφές συμβάλλουν στην φυσική παραγωγή κολλαγόνου;

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην φυσική παραγωγή κολλαγόνου;


Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη - ποσοτικά - πρωτεΐνης που παράγεται αλλά και δέχεται το σώμα μας. Αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών (συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων, του δέρματος και των μυών) ενώ συμβάλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η ενίσχυση των οστών και η υποστήριξη της δομής του δέρματος.

Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, ο οργανισμός καταλήγει να παράγει φυσικά όλο και μικρότερες ποσότητες αυτού, με τα συμπληρώματα κολλαγόνου να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλή.

Η ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνεις, όπως επίσης και από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα πρέπει να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου για φυσικά υγιεί μαλλιά, νύχια, δόντια, επιδερμίδα, οστά:
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Πυρίτιο
  • Πάναξ, aka ginseng (φυτό)
Ποιες τροφές περιλαμβάνουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά;
Βιταμίνη C: πιπεριές (κάθε χρώματος), παπάγια, μπρόκολο, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λαχανάκια Βρυξελλών, ανανάς, ακτινίδιο, αρακάς

Βιταμίνη Α: αυγό (κυρίως ο κρόκος), συκώτι βοδινό ή αρνιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, πέστροφα), βούτυρο, γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότο

Ψευδάργυρος: στρείδια, μοσχάρι, ρεβίθια, κόκκινα φασόλια, κοτόπουλο, κάσιους, κινόα, βρώμη, μπρόκολο, ηλιόσποροι

Χαλκός: συκώτι βοδινό, αστακός, σπανάκι, kale, σέσκουλα, μαύρη σοκολάτα, στρείδια, αμύγδαλα, κάσιους

Πυρίτιο: μπανάνες, καστανό ρύζι, φακές, σπανάκι, kale, δημητριακά, πράσινα φασόλια

Το σώμα για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζεται επίσης: επαφή με τη φύση, λιγότερο άγχος, αρνητικά ιόντα, ρυθμισμένο κιρκαδικό ρυθμό, υγιεινή διατροφή και άσκηση, έκθεση στον ήλιο (με την απαραίτητη προστασία), λιγότερη επαφή με χημικά (καλλυντικά, αρώματα, καθαριστικά).



govastileto.gr