MY KTEO

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τα μαγαζιά σβήνουν τα φώτα - Η πρώτη ανακοίνωση μεγάλης αλυσίδας


Οι ώρες αιχμής έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα νοικοκυριά, τα μαγαζιά σβήνουν φώτα και μειώνουν το ωράριο λειτουργίας.

Στο λιανεμπόριο αρκετά μικρά μαγαζιά έχουν αρχίσει ήδη να «ψαλιδίζουν» το ωράριο και να σβήνουν τα φώτα σε μια προσπάθεια να μειώσουν το λειτουργικό κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Μάλιστα, ήρθε και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από πασίγνωστη αλυσίδα καφέ που κατεβάζει διακόπτες το βράδυ.

Ο λόγος για τα Coffee Island, τα οποία πλέον θα σβήνουν τα φώτα το βράδυ στα μαγαζιά τους, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναλυτικά, η εταιρία ανακοίνωσε το κλείσιμο εξωτερικού φωτισμού και σήμανσης στα καταστήματά της κάθε μέρα μετά τις 22:00, από τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Επίσης έχει στείλει σειρά οδηγιών προς υλοποίηση στα καταστήματα σχετικά με τακτικό έλεγχο θερμοκρασιών στα ψυγεία-καταψύκτες, τοποθέτηση φωτοκυττάρων κίνησης on-off, διαχωρισμό δικτύου φωτισμού για λειτουργία μέρας/νύχτας (μείωση κατανάλωσης κατά 3.30KWh/ημέρα), την αντικατάσταση κλιματιστικών με inverter (επιπλέον μείωση κατανάλωσης κατά 10KWh/ημέρα), τοποθέτηση καταγραφικού/αναλυτή με δυνατότητα WiFi μεταφοράς δεδομένων, ρύθμιση θερμοστατών όταν η θερμοκρασία αποκλίνει από τα αποδεκτά όρια, την τακτική συντήρηση, και κλείσιμο κάποιων ενεργοβόρων μονάδων το βράδυ.

Για τον έλεγχο, τη συγκράτηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας η εταιρία Coffee Island ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να υλοποιεί στα καταστήματα της, ανάμεσα σε άλλα, τον έλεγχο χρονοδιακοπής λειτουργίας μηχανών espresso, τις multi boiler μηχανές espresso με στάδια προθέρμανσης, αντικατάσταση φωτισμού με LED, συνεχή καταγραφή θερμοκρασιών ψυγείων και θερμοθαλάμων που ήδη έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης κατά 5.40KWh/m2 ή 5,5% για ένα μέσο κατάστημα.

Τα μαγαζιά σβήνουν τα φώτα και στην Ευρώπη
Αντίστοιχα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες. Περίπου το 6% των παμπ, των καφέ και των εστιατορίων στη Βρετανία έχει αποφασίσει να κλείνει δύο επιπλέον ημέρες την εβδομάδα, το 7% να λειτουργεί μία μέρα λιγότερο, ενώ το 21% να έχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας αλλά όχι τον αριθμό των ημερών που λειτουργεί, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Δηλαδή, περισσότερο από το ένα τρίτο των βρετανικών παμπ και εστιατορίων έχουν μικρύνει το ωράριο λειτουργίας τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες για να περιορίσουν το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι μειωμένοι χρόνοι λειτουργίας είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στον κλάδο της φιλοξενίας από ό,τι σε άλλους τομείς της βρετανικής οικονομίας, όπου μόνο το 7% των επιχειρήσεων ανέφερε μια τέτοια κίνηση.

Πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο φιλοξενίας ανέφεραν επίσης μειωμένη ζήτηση καθώς οι θαμώνες τους έχουν πληγεί από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, τον περασμένο μήνα, ο εμπορικός φορέας UKHospitality δήλωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο του κλάδου κινδυνεύει με χρεοκοπία στις αρχές του επόμενου έτους λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και άλλων λογαριασμών, καθώς και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης. Η στελέχωση παραμένει επίσης μια πρόκληση.


iEidiseis.gr