MY KTEO

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Εμβόλιο κατά της γρίπης: Συσπείρωση των γιατρών στο «όχι» για την άρση της συνταγογράφησης


Σφοδρές αντιδράσεις για την άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης του εμβολίου κατά της γρίπης.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος και δεκάδες μεμονωμένοι γιατροί αντέδρασαν χθες έντονα στην απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη για άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στον αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων στη χώρα και χωρίς τη συνταγογράφηση, θα διευκολυνθούν οι πολίτες να πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Αλλά για τους γιατρούς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Η βασική ιδέα είναι ότι αν ο πολίτης δεν έχει εξεταστεί από γιατρό και δεν έχουν αποκλειστεί λόγοι για τους οποίους δεν θα έπρεπε να λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο.

Ένα παράδειγμα είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να τον βασανίζει και να μην έχει δώσει τη δέουσα προσοχή. Αν τον ακροαστεί γιατρός, θα του ζητήσει να περιμένει να αναρρώσει και μετά να κάνει το εμβόλιο… Κι αυτό είναι ένα μόνο ιατρικό παράδειγμα καθώς υπάρχουν αρκετά άλλα.

Κολλήματα υπάρχουν ωστόσο για τους γιατρούς και σε κλαδικό επίπεδο.

Διαφωνούσαν με τη διενέργεια των τεστ COVID στα φαρμακεία. Διαφωνούσαν με την εγγραφή σε προσωπικό ιατρό από τους φαρμακοποιούς. Διαφωνούν με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία.

Διαφωνούν τώρα και με τη δυνατότητα να κάνει κάποιος απλά ένα εμβόλιο χωρίς να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να του συνταγογραφηθεί το σκεύασμα.

Όπως σημειώνει στο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων, Ευάγγελος Τούλης:

«Ως πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων και ως ιατρός γίνομαι για άλλη μία φορά μάρτυρας υποβάθμισης αλλά και αντιποίησης του λειτουργήματος μας από μία δήλωση υπουργού Υγείας για την άρση της υποχρέωσης συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου. Μετά το «δωράκι» των 3 ευρώ ανά ασθενή για την εγγραφή σε προσωπικό ιατρό χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς κανένα κριτήριο, η συγκεκριμένη κατηγορία υγειονομικών συνεχίζει την προσπάθειά της για περαιτέρω παρεμβάσεις με την βοήθεια πρόθυμου υπουργού.

Σε κάθε ευνομούμενο κράτος θεωρείται υποχρέωση και πολιτισμός να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Το ίδιο φυσικά προβλέπεται και από τη νομοθεσία του δικού μας κράτους.
Θεωρώ, όχι μόνον εγώ, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει επιτέλους η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο από το θεράποντα ιατρό και να εφαρμοστεί ο νόμος. Τότε μόνον θα καταπολεμηθεί η υπερσυνταγογράφηση και η προκλητή πιθανόν ζήτηση φαρμάκων στην πολύπαθη αυτή χώρα. Θεωρούμε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία με τις ήδη δρομολογηθείσες αλλαγές στην ΠΦΥ να μπει επιτέλους τάξη στο χαώδες τοπίο της συνταγογράφησης και εμπορίας φαρμάκων».



iEidiseis.gr