Evia Top: Δικηγόροι για εισαγγελείς: «Επιχειρείται φίμωση των δικηγόρων που τολμούν να κρίνουν αποφάσεις»

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Δικηγόροι για εισαγγελείς: «Επιχειρείται φίμωση των δικηγόρων που τολμούν να κρίνουν αποφάσεις»


Ο δικηγορικός κόσμος καλεί την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), «αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους».

Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους απαντά με σημερινή σκληρή ανακοίνωσή της στο χθεσινό Δελτίο Τύπου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η ΕΕΕ με το χθεσινό Δελτίου Τύπου ζητούσε, μεταξύ των άλλων, την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης προκειμένου να λάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διατάραξης της ομαλής διεξαγωγής των ποινικών δικών, ενώ παράλληλα χαρακτήριζε απαράδεκτες και καταχρηστικές ορισμένες συμπεριφορές των συνηγόρων υπεράσπισης και ζητούσε να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα.

Τώρα, η συντονιστική επιτροπή στην ανακοίνωσή της, κατ΄ αρχάς, αναφέρει ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και προσθέτει ότι η ΕΕΕ «επιχειρεί φίμωση των δικηγόρων που τολμούν, όπως έχουν καθήκον και δικαίωμα, να κρίνουν δικαστικές αποφάσεις και συμπεριφορές δικαστών και Εισαγγελέων, με γνώμονα τη νομιμότητα, κάτι που άλλωστε αναγνωρίζεται και από τη νομολογία του ΕΔΔΑ».

Παράλληλα, αναφέρει η ΕΕΕ ότι «οι δικηγόροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν με ιδιαίτερη ευσυνειδησία το λειτούργημά τους και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Τυχόν ελάχιστες εξαιρέσεις, το ίδιο το δικηγορικό σώμα, τις αντιμετωπίζει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πειθαρχικό του δίκαιο» και προσθέτει: «το Δικηγορικό σώμα έχει προτείνει την κατάρτιση κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και των δικαστικών υπαλλήλων, πρόταση η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτή από τους θεσμικούς φορείς των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης».

Δεν παραλείπει η συντονιστική επιτροπή να αναφέρει:

«Διαπορούμε, εάν η Ένωση Εισαγγελέων, πέραν των εμπρηστικών δελτίων τύπου, έχει προβεί στην παραμικρή ενέργεια αφ’ ενός για την πάταξη των φαινομένων παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, αφ’ ετέρου για τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέων, που τυχόν εκφεύγουν του δικονομικού και δεοντολογικού πλαισίου. Επίσης άγνωστη παραμένει σε μας η θέση και η στάση της σχετικά με εκείνες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εισαγγελικών λειτουργών που λόγω ανεπάρκειας απεμακρύνθησαν πρόσφατα απ’ το σώμα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου».

Κλείνοντας, η συντονιστική επιτροπή αναφέρει:

«Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απρόκλητα και προκλητικά ταυτόχρονα προσπαθεί συλλήβδην να απαξιώσει και να αποδυναμώσει τον υπερασπιστικό ρόλο του δικηγόρου, που είναι θεμελιώδης στην ποινική δίκη. Με αδικαιολόγητες και έωλες γενικεύσεις, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πραγματικά περιστατικά, επιχειρεί φίμωση των δικηγόρων που τολμούν, όπως έχουν καθήκον και δικαίωμα, να κρίνουν δικαστικές αποφάσεις και συμπεριφορές δικαστών και Εισαγγελέων, με γνώμονα τη νομιμότητα, κάτι που άλλωστε αναγνωρίζεται και από τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Θεωρούμε ότι οι απόψεις αυτές δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Ελλήνων Εισαγγελέων.

Οι δικηγόροι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασκούν με ιδιαίτερη ευσυνειδησία το λειτούργημά τους και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Τυχόν ελάχιστες εξαιρέσεις, το ίδιο το δικηγορικό σώμα, τις αντιμετωπίζει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πειθαρχικό του δίκαιο. Είναι γνωστό σε όλους ότι το Δικηγορικό σώμα έχει προβεί στην αυτεπάγγελτη διερεύνηση των όποιων τυχόν πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών έχουν εκδηλωθεί. Μάλιστα ζητήσαμε και από την εισαγγελική αρχή να ενεργήσει δεόντως ιδίως στις περιπτώσεις παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα της ποινικής δικαιοσύνης δεν επιλύονται με προσπάθεια απαξίωσης των δικηγόρων και του έργου τους αλλά με ειλικρινή συνεργασία όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης και με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο ενός εκάστου. Προς τούτο, το Δικηγορικό σώμα έχει προτείνει την κατάρτιση κοινού Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και των δικαστικών υπαλλήλων, πρόταση η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δεκτή από τους θεσμικούς φορείς των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης .

Διαπορούμε, εάν η Ένωση Εισαγγελέων, πέραν των εμπρηστικών δελτίων τύπου, έχει προβεί στην παραμικρή ενέργεια αφ’ ενός για την πάταξη των φαινομένων παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας, αφ’ ετέρου για τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέων, που τυχόν εκφεύγουν του δικονομικού και δεοντολογικού πλαισίου. Επίσης άγνωστη παραμένει σε μας η θέση και η στάση της σχετικά με εκείνες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εισαγγελικών λειτουργών που λόγω ανεπάρκειας απεμακρύνθησαν πρόσφατα απ’ το σώμα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Αναμένουμε να μας κοινοποιηθεί σχετικό έγγραφο κείμενο δελτίου τύπου και επ’ αυτού του θέματος για να πληροφορηθούμε και εμείς τη θέση της επί του συγκεκριμένου ζητήματος, άλλως η σιωπή δεν απέχει πολύ από την ανοχή και την αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών.

Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την καλούμε ακόμα και τώρα σε έναν απροκατάληπτο και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογο.Protothema.gr