MY KTEO

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Συναγερμός από τον σεισμό στην Τουρκία - Μπορεί να «ξυπνήσει» ρήγμα στην Ελλάδα;


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Τουρκία από τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην περιοχή Ντουτζέ.

Από τις 4:08 τα ξημερώματα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 120 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,3 Ρίχτερ, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 68. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό ένας από τους τραυματίας κατέληξε.

Βίντεο που έρχονται στο «φως» δείχνουν τον πανικό που επικράτησε, με τους κατοίκους της πόλης να τρέχουν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους. Οι ζημιές είναι πολλές, με τους πολίτες να παραμένουν σε πλατείες και πάρκα υπό τον φόβο των μετασεισμών.

Μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην Ελλάδα;
Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, το οποίο αν και δεν εμπνέει προς το παρόν ανησυχία, ωστόσο, δεν γνωρίζουν πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως είναι μία έχουμε μία επανάληψη της δραστηριότητας του ’99 στην περιοχή της Νικομήδειας, με τα σημερινά 6 Ρίχτερ να προέρχονται από το ρήγμα της Ανατολίας.

Βέβαια, ο σημερινός σεισμός, όπως είπε ο κ. Λέκκας δεν σημειώθηκε ακριβώς στην ίδια περιοχή με αυτόν του 99 αλλά 90 χλμ ανατολικά.

Αυτό που θέλουν να δουν οι Έλληνες σεισμολόγοι είναι πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα και αν μπορεί να διεγείρει άλλα ρήγματα, όπως έγινε το 99 με τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

«Εκείνο το οποίο είναι κυρίαρχο για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα. Έχουμε το προηγούμενο του 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο Ιζμίτ ο οποίος δρομολόγησε ουσιαστικά διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας που τον είχαμε 20 μέρες μετά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τόσο δυναμική ο σεισμός, είναι μικρότερος, δεν είναι 7 είναι 6. Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ούτως ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο. Όμως εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα», είπε.



iEidiseis.gr