MY KTEO

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Δικαστές: Ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής πόθεν έσχες


Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες που λήγει στο τέλος του μήνα, υπέβαλαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ζητούν να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Στους λόγους για τους οποίους αιτούνται την παράταση αναφέρουν πως βάσει της ισχύουσας προθεσμίας για το τέλος Νοεμβρίου 2022, δεν θα είναι εφικτό από μεγάλο αριθμό υπόχρεων - μελών των Ενώσεων να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω αντικειμενικών δυσχερειών που απορρέουν από τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού και εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά είναι σφόδρα πιθανόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι την εν λόγω προθεσμία, το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων να τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας εμποδίζοντας σοβαρά την ομαλή και εμπρόθεσμη διαδικασία υποβολής τους.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η προθεσμία αυτή δεν είναι εφικτό να τηρηθεί από μεγάλο αριθμό υπόχρεων – μελών των Ενώσεών μας, λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών κατά τη συγκέντρωση των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και εξακολουθούν να ισχύουν, κυρίως στα τραπεζικά ιδρύματα.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ακόμα και αν τα μέλη των Ενώσεών μας καταφέρουν να συγκεντρώσουν στο λίγο χρόνο που τους απομένει μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλουν με τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης, είναι σφόδρα πιθανόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι την εν λόγω προθεσμία, το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και παραλαβής των δηλώσεων να τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας εμποδίζοντας σοβαρά την ομαλή και εμπρόθεσμη διαδικασία υποβολής τους από τα μέλη μας.

Για τους ανωτέρω λόγους αιτούμεθα την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης μέχρι την 28 Φεβρουαρίου 2023.

Με εκτίμηση
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Παναγιώτης Τσούκας, Σύμβουλος της Επικρατείας
Παναγιώτης Δανιάς, Εφέτης Δ.Δ.
Ευάγγελος Μπακέλας, Εισαγγελέας Εφετών
Δημήτριος Τσακανίκας, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης
Εμμανουέλα Πανοπούλου, Νομική Σύμβουλος του Κράτους



capital.gr του Παναγιώτη Στάθη