MY KTEO

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

"Οργιάζει" η μεγάλη φοροδιαφυγή - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ


Νέα αύξηση των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής καταγράφουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2022, ενώ οι φορολογικές αρχές παραπέμπουν για διερεύνηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών του δημοσίου στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως είναι εκατοντάδες και οι μηνυτήριες αναφορές που υποβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, εναντίον όσων φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για 346 άτομα.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία βρίσκονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Τα άτομα αυτά προέκυψαν από τη διερεύνηση 71 υποθέσεων που έχει ανοίξει η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή ελέγχου για τη διερεύνηση 195 υποθέσεων. Ακόμη, στο δεκάμηνο του 2022, έχουν κλείσει 125 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, στις οποίες βεβαιώθηκε συνολικά ποσό ύψους 86,1εκατ. ευρώ, εκ του οποίου έχει εισπραχθεί ποσό μόλις 1,69 εκατ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.

Πόσους παρέπεμψε στην Αρχή η ΑΑΔΕ
Ταυτόχρονα, την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022,  οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 352 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης, στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 294 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή και 514 φορολογούμενοι, με αρρύθμιστα χρέη προς την εφορία ύψους άνω των 50.000 ευρώ, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.



sofokleousin.gr