MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Και… επικουρικά λάθη στις συντάξεις - Ο παραλογισμός με τον τριπλό υπολογισμό


Το «κακό» έως τώρα να εντοπιζόταν κατά βάση στις κύριες συντάξεις, ωστόσο τα λάθη επεκτάθηκαν και στις επικουρικές.

Χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω λαθών. Είτε στον αρχικό υπολογισμό, είτε κατά την εκκαθάριση των χρεωστικών ποσών όπου αναφέρονται μεγαλύτερες «αχρεωστήτως καταβληθείσες» πληρωμές.

Το «κακό» με τα λάθη μπορεί να ξεκίνησε, και έως τώρα να εντοπιζόταν κατά βάση στις κύριες συντάξεις, ωστόσο μοιάζει με παθογένεια του ΕΦΚΑ που έχει κυριαρχήσει παντού: Τα λάθη επεκτάθηκαν και στις επικουρικές.

Με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασφαλισμένων να έχει «διαφορές» με τον ΕΦΚΑ και να εμφανίζεται σαν οφειλέτης, να μην μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα και, εν τέλει, κάθε μήνα παρακρατείται διαφορετικό ποσό σύνταξης με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τη σωστή σύνταξη (μηνιαίες αποδοχές)…

Παράδειγμα
- Συνταξιούχος οικοδόμος πήρε κύρια σύνταξη το 2015 και η επικουρική βγήκε (τότε) 250 ευρώ (βλέπε εικονογράφηση).

- Ωστόσο ο ίδιος ελάμβανε κάθε μήνα στον τραπεζικό του λογαριασμό 172 ευρώ γιατί αυτό το ποσό προέκυψε μετά από την τροποποίηση της αρχικής πράξης.

- Όμως με νεώτερο επανϋπολογισμό προέκυψε επικουρική σύναξη 125 ευρύ και ο e-ΕΦΚΑ αρχίζει και παρακρατά το ¼ της επικουρικής σύνταξης.

- Όμως προκύπτει για ον συνταξιουχο χρέος υψηλότερο της διαφοράς μεταξά 125 και 172 ευρώ. Το συνολικό χρέος των 7.650 ευρώ αποδίδεται στο λάθος του μηχανογραφικού συστήματος που χρέωνε (σαν δήθεν καταβολή) 250 ευρώ το μήνα στον συνταξιούχο, στον λογαριασμό του οποίου έμπαιναν μόλις 172 ευρώ, ενώ με βάση τον τελευταίο υπολογισμό, δικαιούται 125 ευρώ!

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να επέμβουν και να διορθώσουν το «σύστημα», το οποίο επιμένει ότι ο συνταξιούχος χρωστάει ένα μεγαλύτερα ποσό, ωσάν να ελάμβανε επικουρική σύναξη 250 ευρώ…


Ιδιωτική υπόθεση
Το λάθη στην επικουρική έρχονται να προστεθούν στις πολύχρονες καθυστερήσεις εκκαθάρισης των αιτήσεων για σύνταξη, με αποτέλεσμα να εμβάλλει σε σκέψεις και υποψίες τους ασφαλισμένους. Ειδικά με την υφιστάμενη πολυνομία, την πληθώρα των περιπτώσεων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αλλά και το γεγονός ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) το «τρέχει» ιδιωτική εταιρεία η οποία κάθε φορά ζητεί πρόσθετα κονδύλια για τυχόν επεκτάσεις κάλυψης ασφαλιστικών αναγκών αυτοματοποίησης των συντάξεων, ενώ όλες οι συγκεντρωμένες στο σύστημα πληροφορίες (αρχειοθέτηση) είναι περιουσία των ιδιωτών και όχι του ΕΦΚΑ και, φυσικά, των ασφαλισμένων του!

Τα λάθη
Η ανασφάλεια στον ΕΦΚΑ επιτείνεται και από:
- Τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις συντάξεις.
- Την αγωνία για το ποιοί συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από το νέο χρόνο: οι παλιοί; οι νέοι; με προσωπική διαφορά; οι αναπηρικές; οι χηρείας; οι συντάξεις ανασφάλιστων;
- Το γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί για την προσαύξηση της σύνταξης ο χρόνος παράλληλης ασφάλισης όσων είχαν διπλή ασφάλιση.
- Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει γίνει ακόμη ο επανακαθορισμός των συντάξεων. (Σε 100.000 τους υπολογίζει ο ΕΦΚΑ, μετάξι αυτών και οι συνταξιούχοι των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων-ΗΣΑΠ οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη) κ.α.



iEidiseis.gr