MY KTEO

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Καλάθι του νοικοκυριού: Με δύο «φίλτρα» η παρακολούθηση των τιμών


Αυξομοιώσεις καταγράφονται στις νέες λιστες που ανακοίνωσαν τα σούπερ μάρκετ σήμερα Τετάρτη (16/11) στο υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά τα προϊόντα που περιλαμβάνει το καλάθι του νοικοκυριού.

Παράλληλα στην ειδική ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr/householdBasket υπάρχουν πλέον δύο «φίλτρα» για την παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών στα προϊόντα για το καλάθι του νοικοκυριού:
- Το πρώτο φίλτρο αφορά την διακύμανση της τιμής του ίδιου του προϊόντος
- Το δεύτερο φίλτρο αφορά την διακύμανση των τιμών στα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τα προηγούμενα 24ωρα τα σούπερ μάρκετ που μετέχουν στο καλάθι του νοικοκυριού υποχρεούνται το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να αναρτήσουν τη νέα σήμανση στα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η σήμανση θα πρέπει να έχει διάσταση τουλάχιστον 8 εκατοστών, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 2000 ευρώ ανά κατάστημα.

Ειδική μέριμνα και για την επάρκεια των προϊόντων
Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.

Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.



protothema.gr