MY KTEO

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Κουλούρης: Δεν θέλουμε η αυτοδιοίκηση να ελέγχεται από κόμματα


Κάθε φορά που πλησιάζουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρχίζει μια πραγματική μάχη τόσο μεταξύ των υποψηφίων όσον και των κομματικών μηχανισμών με στόχο την απονομή του χρίσματος Ο τελικός στόχος αυτών των κινήσεων είναι τα πολιτικά κόμματα να καταγράψουν αυξημένα ποσοστά στις μικρές κοινωνίες. Το αποτέλεσμα όμως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτά τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να παραμένει μακριά από τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Όπως δηλαδή συμβαίνει με τις βουλευτικές εκλογές όπου οι υποψήφιοι βουλευτές περνούν κάθε 4 χρόνια παίρνουν την ψήφο των πολιτών και μετά δεν ασχολούνται με τους πολίτες και ούτε και οι πολίτες με αυτούς μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση αφορά την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, τις υποδομές αφορά όλους μας και είναι σημαντική για εμάς. Με βάση αυτήν την συνθήκη το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους αυτοδιοίκηση θέλουμε και φυσικά τι αυτοδιοικητικούς θέλουμε να επιλέξουμε. Προφανώς δεν θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που θα κυριαρχήσουν κάποιοι τυχάρπαστοι και φιλόδοξοι κομματικοί παράγοντες που χρησιμοποιούν την αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι για να συνεχίσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους για κομματική και πολιτική ανέλιξη μέσα στους κομματικούς  μηχανισμούς, αυτούς που ονομάζουμε και επαγγελματίες πολιτικούς. Και σίγουρα δεν θέλουμε η αυτοδιοίκηση να ελέγχεται από κόμματα και που θα προωθούν υποψήφιους αρεστούς σε αυτά.

Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες που έχουν άμεσο όφελος από την πρόοδο του τόπου τους και συνεπώς έχουν το όραμα να εργαστούν για αυτό, και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ αυτών που θεωρούν ικανούς να τους εκπροσωπήσουν και μάλιστα γνωρίζουν καλύτερα από οποιοδήποτε κομματικό μηχανισμό ποια είναι τα άτομα που πρέπει να εκλεγούν.

Εκείνο που λέμε είναι να σεβόμαστε την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης μακράν από την κηδεμονία των κομματικών μηχανισμών και τις κομματικές παρεμβάσεις.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι χώρος συνεργασιών, συγκλίσεων και ανάπτυξης ώριμου διαλόγου μακράν από οποιουδήποτε είδους αντιπαραθέσεις.