Evia Top: Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Γ. Μαρίνος στην κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Φωτο)

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Γ. Μαρίνος στην κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Φωτο)


Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια και τη Σκύρο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Χαλκίδα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

 

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν φορείς και σύλλογοι από κάθε γωνιά της Εύβοιας και τη Σκύρο, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες ορειβατικών συλλόγων από την Αττική, εκπρόσωποι συλλόγων και επιτροπών αγώνα από τα Άγραφα και άλλες περιοχές, στέλνοντας μαζικό και δυναμικό μήνυμα: «Φτάνει πια! Όχι άλλα αιολικά στην Εύβοια!». Μετά τη συγκέντρωση στο «στρογγυλό» της παραλίας Χαλκίδας ακολούθησε πορεία και συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς γέφυρας.

 

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εκτός από τον Γιώργο Μαρίνο, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και η Λένα Γεροπαναγιώτη, γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

 

Επίσης συμμετείχαν οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση»: Γρανέττα Τσιβίκα στο δήμο Χαλκιδέων, Ασημίνα Καραμπέτσου στο δήμο Ερέτριας, Χριστίνα Αβραμίδου στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, Κώστας Κέκης στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου και Δημήτρης Παρασκευάς στο δήμο Καρύστου.

 
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους της Εύβοιας, αναφέρουν:

 

«Η Εύβοια και γενικότερα η Στερεά Ελλάδα αποτελεί ήδη το νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας κατ’ εφαρμογή των πολιτικών της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας και της "Πράσινης μετάβασης" των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η "απολιγνιτοποίηση", η είσοδος στο "χρηματιστήριο ενέργειας", οι τεράστιες επιδοτήσεις με ζεστό κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα όπως το "Ταμείο Ανάκαμψης" είναι στοιχεία αυτής της πολιτικής.

 Από αυτόν τον ορυμαγδό επενδύσεων σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ο λαός της Εύβοιας και της Στερεάς δεν έχει δει κανένα όφελος. Αποδεικνύεται πια και στην πράξη πως δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή φθηνού ρεύματος, την ενεργειακή επάρκεια κλπ. Στοχεύουν μόνο στη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας! Τα όποια ανταποδοτικά των εταιριών δίνονται ως στάχτη στα μάτια των κατοίκων και έχουν μεγάλες ευθύνες όσοι κάνουν παζάρια στις πλάτες των κατοίκων.

 

Αντίθετα, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στα βουνά της Εύβοιας και ευρύτερα της Στερεάς, είναι που έχει οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις και υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες τη νότια Εύβοια, που απειλεί αρχαιολογικά μνημεία, παρθένα δάση, προστατευόμενες περιοχές όπως η Δίρφυς, τα Κοτύλαια, ο Ευβοϊκός Όλυμπος και το όρος Κόχυλας της Σκύρου. Αυτή η πολιτική είναι που απειλεί να μετατρέψει παραγωγικούς κάμπους, όπως των Ψαχνών, σε πεδιάδες φωτοβολταϊκών.

 

Επιπλέον, αυτή η πολιτική αποτελεί συστατικό στοιχείο των επιλογών της ελληνικής αστικής τάξης για ανάδειξη της χώρας σε κέντρο παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας. Για αυτούς τους στόχους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμπλέκουν τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στον πόλεμο της Ουκρανίας μετατρέποντας το λαό σε στόχο αντιποίνων.

 

Εμείς, οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και στα Δημοτικά Συμβούλια της Εύβοιας έχουμε έγκαιρα αναδείξει την αιτία του προβλήματος, την αξιοποίηση της αιολικής και των άλλων μορφών ενέργειας με σκοπό το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων καθώς και τους υπαίτιους, δηλαδή όλες τις κυβερνήσεις που μαζί έχουν διαμορφώσει όλο το υπάρχον αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

 

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των Συλλόγων που παλεύουν για να μπει τέλος στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Η αγωνία του λαού της Εύβοιας για το φυσικό Περιβάλλον, τα χωριά και τις πόλεις, τις αρχαιότητες, αλλά και για την ενεργειακή φτώχεια που οξύνεται δε συμβαδίζει με το όψιμο και προεκλογικό ενδιαφέρον της περιφερειακής και ορισμένων δημοτικών αρχών καθώς έχουν μεγάλες ευθύνες για την ως τώρα στάση τους.

 

Τώρα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών, των Περιβαλλοντικών Συλλόγων το σύνολο της Ενεργειακής πολιτικής της χώρας, ώστε να προστατευθεί το φυσικό Περιβάλλον, η Υγεία των κατοίκων, αλλά και να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για όλο το λαό».

 

- Μπασδέκης Κώστας, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς

 

- Καραβασίλη Λιάνα, περιφερειακή σύμβουλος

 

- Χρονάς Τάσος, περιφερειακός σύμβουλος

 

- Τσιβίκα Γρανέττα, δημοτική σύμβουλος Χαλκίδας

 

- Σταματούκος Βαγγέλης, δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας

 

- Κέκης Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου

 

- Καρτελιάς Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Κύμης - Αλιβερίου

 

- Αβραμίδου Χριστίνα, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων

 

- Καραμπέτσου Ασημίνα, δημοτική σύμβουλος Ερέτριας

 

- Παρασκευάς Δημήτρης, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου

 

- Λιαγκάκης Στάθης, δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας

 

- Καμαράτος Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Ιστιαίας - Αιδηψού

 

- Μιχαηλίδης Αλέξανδρος, δημοτικός σύμβουλος Ιστιαίας - Αιδηψού

 

- Ραχιώτη Μαρία, δημοτική σύμβουλος Ιστιαίας - Αιδηψού