MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Δήμοι: Δίνεται η δυνατότητα για “κούρεμα” των αντικειμενικών


Εναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών ανοίγεται παράθυρο επανεξέτασης των περιπτώσεων όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 34 του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την υποβολή αιτιολογημένων ενστάσεων από τους δήμους (από 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2022) για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην περιοχή τους.

Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που θα υποβάλουν οι δήμοι, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών, με στόχο το «κούρεμα» των τιμών στις περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες. Οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα.

Στις περιοχές όπου θα καθοριστούν νέες τιμές ζώνης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, ενώ θα επανυπολογιστούν οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η 2η ευκαιρία των δήμων

Η 2η ευκαιρία που θα δοθεί στους δήμους της χώρας, να προτείνουν μειώσεις σε “παράλογες” αυξήσεις τιμών, θα φορά μεμονωμένες περιπτώσεις που θα εξεταστούν ειδικά και στοχευμένα από τις αρμόδιες επιτροπές. Ακολούθως, οι επιτροπές θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών που θα κρίνεις αν είναι σκόπιμο να γίνουν οι αναπροσαρμογές. Ακόμα κι αν προχωρήσουν κάποιες μειώσεις, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ στους φόρους, δηλαδή δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε αλλά τους φόρους από το 2023 και μετά.

Τα παραπάνω, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προτεινόμενη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προτείνουν μειώσεις σε “παράλογες” αυξήσεις τιμών.

Πήγες απ’ το υπουργείο τονίζουν με νόημα πως δεν παρακάμφθηκαν τα δημοτικά συμβούλια. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή, (σύμφωνα με τον νόμο) σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης. Πλην όμως γνώμη απέστειλε μόνο το 10% εξ αυτών. Εκ των υστέρων, όταν “βγήκε” ο ΕΝΦΙΑ του 2022, πολλοί ΟΤΑ έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες αυξήσεις που είδαν οι δημότες τους κάτι που απέδωσαν σε λάθη επάνω στις αντικειμενικές. Διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών που έλαβαν υπόψιν οι αρμόδιες επιτροπές κατά τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης.

Έτσι λοιπόν. με την ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δίδεται δεύτερη ευκαιρία σε όλους του δήμους, αλλά κυρίως σε όσους δεν υπέβαλαν γνώμη, να αναφέρουν περιπτώσεις που δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η εισήγηση δε σημαίνει αυτόματα και “κούρεμα” των τιμών. Αυτό που αφήνουν ανοικτό είναι να εξεταστούν οι προτάσεις των δήμων και αν οι επιτροπές κρίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε να επαναληφθεί η διαδικασία προσδιορισμού των τιμών για την συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμα και αν αυτή η διαδικασία οδηγήσει σε αλλαγή των αξιών οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα εφαρμοστούν για την φορολόγηση των ακινήτων από το 2023 και μετά.

Άλλωστε, δεν είναι θα είναι και η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει αντικειμενικές τιμές που προσδιορίστηκαν τον Ιούνιο του 2021. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, τον περασμένο Φεβρουάριο αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, για τις τιμές εφορίας των ακινήτων, που υποβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022 και αφού προηγήθηκαν διαμαρτυρίες και ενστάσεις των Δήμων, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη στις τιμές ζώνης, στα πολεοδομικά και λοιπά στοιχεία των ακινήτων, στις ονομασίες των οικισμών κ.λ.π. Οι διορθώσεις των αντικειμενικών τιμών αφορούσαν σε ακίνητα που βρίσκονται σε δεκάδες Δήμους των Περιφερειών της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου.

 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ