MY KTEO

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Η Εύβοια μίλησε: Όχι άλλα αιολικά στα βουνά της – Βούλιαξε η παραλία της Χαλκίδας (ΦΩΤΟ)



Μεγαλειώδης ήταν η κινητοποίηση των ευβοέων, που συμμετείχαν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλία της Χαλκίδας.

Δήμοι, σύλλογοι και φορείς του Νομού κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες πολίτες από όλη την Εύβοια και όχι μόνο. Από τα Τρίκαλα και τα Άγραφα έως την Άμφισσα και την Αττική έφτασε το μήνυμα μέσω των συλλόγων τους που έδωσαν επίσης βροντερό «παρών».  Το ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους επενδυτές είναι ότι η Εύβοια δεν θέλει και δεν αντέχει άλλες ανεμογεννήτριες στα βουνά της. Η Εύβοια δεν θα ανεχτεί την πράσινη ανάπτυξη που εκείνοι ευαγγελίζονται και θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια τους.

Παρόντες ανάμεσα στους εκατοντάδες πολίτες ήταν οι βουλευτές Βαγγέλης Αποστόλου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και Γιώργος Μαρίνος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γαλάνης, οι δήμαρχοι Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και Σκύρου Νίκος Μαυρίκος, οι αντιδήμαρχοι Χαλκιδέων Βασίλης Γουρνής, Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μαστροκώστας, Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιάννης Καντζούρας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Αντώνης Κούκουρας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη και δεκάδες άλλοι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Νομού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας Τάσος Μπαλτάς, ως εκπρόσωπος των συλλόγων-διοργανωτών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολική καταστροφή που έχουν υποστεί οι περιοχές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη τέσσερα νεκροταφεία-βιομηχανικούς σκουπιδότοπους στην Καρυστία και εννοείται αυτή θα είναι και η κατάληξη όλων των υπολοίπων και φυσικά δεν τα μαζεύει κανένας. Η Νότια Εύβοια με τους Δήμους Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή με 714 αιολικά πάρκα. Ενώ η Βόρεια Εύβοια αυτή τη στιγμή είναι σαστισμένη και ευάλωτη μετά την περσινή καταστροφική φωτιά η οποία έκανε στάχτη πάνω από 512χιλ. στρέμματα γης. Τους φόρτωσαν και τον Μπένο, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα, με τους ευεργέτες του, για να τακτοποιήσουν και να προετοιμάσουν την επόμενη καταστροφή.» είπε ο κ. Μπαλτάς και επεσήμανε ότι «Ο μόνος πραγματικός φόβος μας είναι πως θα κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας αύριο για αυτά που θα τους αφήσουμε. Αγώνες για την αξιοπρέπεια, για τους ανθρώπους,  για τη γη και την ελευθερία. Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τους τις χαρίζουμε.»

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκαν για να απευθύνουν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γαλάνης και οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από τους Δήμους της Εύβοιας.

Τι είπαν οι δήμαρχοι:
Γιώργος Ψαθάς (Διρφύων Μεσσαπίων)
: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και το έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μακριά από συμφέροντα και στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες του Δήμου και γενικότερα της Εύβοιας. Δεν θέλουμε καμία ανεμογεννήτρια στο Δήμο. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια για αυτό και δεν έχει μπει ούτε μια στο Δήμο μας. Και με το καλό και με το άγριο το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σε αυτή την προσπάθεια λοιπόν, να έχουν ξεκάθαρη θέση και η Περιφέρεια και οι βουλευτές της Εύβοιας όλων των κομμάτων για να είναι πιο δυναμικός ο αγώνας μας.»

Λευτέρης Ραβιόλος (Καρύστου)
: «Σήμερα πρέπει να είμαστε ενωμένοι αν θέλουμε να έχουμε ένα κέρδος από τη σημερινή διαμαρτυρία. Ο Δήμος Καρύστου είναι ο πιο επιβαρυμένος στην Εύβοια. Το μεγαλύτερο αιολικό χωριό το έχει ο Δήμος Καρύστου και λέμε από αυτό το βήμα ότι έχουμε καλύψει και την Εύβοια. Ο Δήμος Καρύστου δεν θα δεχθεί καμία άλλη ανεμογεννήτρια. Είμαι ξεκάθαρος.»

Νίκος Μαυρίκος (Σκύρου)
: «Σερνόμαστε στα δικαστήρια 15 ολόκληρα χρόνια. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για όσο χρειαστεί. Έχουμε κοινό μέτωπο όλοι οι δήμαρχοι της Σκύρου διαχρονικά. Αντιστεκόμαστε σε αυτή την τεράστια εγκατάσταση που επιχειρείτε στο νησί μας. Όλα Δημοτικά Συμβούλια Σκύρου τα τελευταία 15 χρόνια με ομόφωνες αποφάσεις τοποθετούνται αρνητικά. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»

Γιάννης Δημητρόπουλος (Ερέτριας)
: «Η θέση του Δήμου Ερέτριας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Είμαστε εναντίον της εγκατάστασης οποιασδήποτε ανεμογεννήτριας στην περιοχή μας. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον των εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είμαστε όμως εναντίον του ανορθολογισμού, της τακτικής, της μεθόδευσης και της επιλογής των ανεμογεννητριών οι οποίες δεν επιφέρουν μόνο καταστροφή στο περιβάλλον, αλλά αλλοιώνουν και το τοπίο. Πρέπει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που γίνεται στη χώρα μας, όπου ο καθένας όπου θέλει πάει και τοποθετεί ανεμογεννήτριες. Στέλνουμε ένα μήνυμα σήμερα στους κυβερνώντες ότι δεν είμαστε του χεριού τους. Ότι δεν μας έχουν στο τσεπάκι τους.»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπαν οι αντιδήμαρχοι της Εύβοιας. 
Ο αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Βασίλης Γουρνής
, υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Εύβοια, σε παρθένα δάση όπως είναι η Δίρφυς ή το Κανδύλι ή η Σέττα να καταστραφούν. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι από το κάθε μετερίζι ο καθένας που εκπροσωπεί πρέπει να τη δώσουμε αυτή τη μάχη αν θέλουμε να νικήσουμε και να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στην Εύβοια.» 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μαστροκώστας, δεν άφησε επίσης περιθώρια παρερμηνείας και ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος αν χρειαστεί θα επιστρατεύσει ακόμα και τα μηχανήματά του για να αποτρέψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης στα βουνά της Εύβοιας και κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται εκεί.

Για τις ενέργειες του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας να αποτρέψει τον σχεδιασμό για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα όρια του μίλησε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλους τους Δήμους. «Ο αγώνας είναι μπροστά μας πάμε όλοι μαζί να πετύχουμε» κατέληξε. 

Όπως ήταν αναμενόμενο το συγκεντρωμένο πλήθος ενέκρινε δια βοής το ψήφισμα των διοργανωτών.

Ακολούθησε το συμβολικό κλείσιμο της γέφυρας του Ευρίπου για περίπου είκοσι λεπτά. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν τον παλμό και πολλοί ήταν οι περαστικοί που ακολούθησαν. Η κινητοποίηση έκλεισε μουσικά στο Στρογγυλό της παραλίας Χαλκίδας, ενώ την ίδια ώρα οι διοργανωτές σύλλογοι σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις τους.