MY KTEO

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Απεργιακός «κλοιός» την Τετάρτη: Ποιοι θα συμμετάσχουν – Τι θα γίνει με νοσοκομεία, Δημόσιο και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας


«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την οποία έχουν προαναγγείλει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ με φόντο την ακρίβεια και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, ελήφθη «απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Συνομοσπονδία εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».

Η ΑΔΕΔΥ με τη σειρά της ζητεί αυξήσεις στους μισθούς καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς
Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Α. Λεωφορεία και τρόλεϊ
Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ.  Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση  του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας τις παρακάτω ώρες:
- από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 π.μ και
- από τις  9μμ ως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι εργαζόμενοι λένε «όχι στην ακρίβεια και τις κοινωνικές ανισότητες» και ζητούν «αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας» και «καμία παραβίαση» στα δικαιώματά τους. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Β. Τραμ και μετρό
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη θα συμμετέχουν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Ηλεκτροδηγών Τραμ Αθηνών και Αττικό Μετρό. Συνεπώς:
- Το μετρό δεν θα λειτουργεί από έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ και από τις  10μμ  έως τη λήξη της βάρδιας.
- Το τραμ δεν λειτουργεί από έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ και από τις 10μμ  έως τη λήξη της βάρδιας.

Γ. Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)
Στην 24ωρη Πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Συνεπώς απεργούν από τις 00:01 της Τετάρτης 9/11 έως τις 00:00 της Πέμπτης 10/11  τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Δ. Ταξί
Τη συμμετοχή των ταξί στην 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου αποφάσισε και το συνδικάτο ΣΑΤΑ.  Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης καυσίμων, των ανατιμήσεων στα προϊόντα διαβίωσης και των ειδών που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας του ταξί. Συγκεκριμένα άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα/μήνα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 6% .
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να διεκδικήσει την βελτίωση της νομοθεσίας για τις επιβατικές μεταφορές και την κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει άμεσα ή έμμεσα σε Ε.Ι.Χ να πραγματοποιούν αστική μεταφορά η οποία ανήκει στα Ε.Δ.Χ Ταξί.
  • Πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΑΤΑ (Μάρνη 17)
  • Εξουσιοδότηση στο προεδρείο να ζητήσει ένα χρόνο παράταση στην αντικατάσταση αυτοκινήτου για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν πάρει καμία παράταση έως σήμερα και λήγουν στις 31-12-2022. Ένα χρόνο παράταση να δοθεί και σε αυτά που λήγουν έως και τις 31-12-2023.
  • Δημόσιος τομέας
  • Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες νομαρχίες και δήμοι. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΟΣΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα» ενώ συμμετέχουν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.
Παρόντες στην απεργία δήλωσαν οι νοσοκομειακοι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία ενώ στους δρόμους βγαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

Η συμμετοχή ΠΟΕ – ΟΤΑ στην απεργία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία που θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, όπως επίσης στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση η οποία θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα) και στα Συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, όπως και στον Ιδιωτικό Τομέα, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις εδώ και τώρα, όπως επίσης να βάλει τέλος στην φρενήρη κούρσα των τιμών και την ακρίβεια. «Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με Vouchers και Pass», είναι το κεντρικό σύνθημα.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο γενικότερα, δώδεκα (12) χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στο μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι αυτά είναι λίγα μόνο από τα μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας στέρησαν την αξιοπρέπεια και μία ζωή με όνειρα.

Η κυβέρνηση δε της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), τρία (3) χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν συζητά αυξήσεις στους μισθούς μας, αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από 1-1-2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Και το ψέμα αυτό το καλλιεργεί την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 11%, φέρνοντας περαιτέρω ακρίβεια που εξανεμίζει ότι από το εισόδημα μας έχει απομείνει.Στοχοποιεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που τα τρία (3) τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, και απαξιώνει μεθοδικά ολόκληρους κλάδους, όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος, η εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και η είσοδος των ιδιωτών στο Δημόσιο Τομέα από το… παράθυρο, με σκοπό το εύκολο και μεγάλο κέρδος σε βάρος του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών και εν τέλει, σε βάρος των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Ν.4808/2021 ή αλλιώς «Νόμου Χατζηδάκη» όλες οι απεργίες, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Η σημερινή κυβέρνηση έχει στόχο να περιορίσει και να φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να καταργήσει θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία.

Η Γενική Πανελλαδική Απεργία της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα και στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα, με επίσημο πληθωρισμό πάνω από 11% είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και την σύνταξη μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.

Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, όπως έγινε και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Καμία περικοπή του.

Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στους Ο.Τ.Α. και στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.

Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Οργανισμών και Φορέων. Κατάργηση κάθε σχετικής διάταξης για την ίδρυση και λειτουργία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις και κάθε άλλη πρόσφορη συνδικαλιστική διαδικασία, οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. οργανώνουν την μαζική, ενωτική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Γενική Πανελλαδική Απεργία της 9ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, όπως και τη συμμετοχή τους στα Συλλαλητήρια και στις Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας. Απ’ αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς».


enikos.gr