MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ετοιμάζονται τα «ραβασάκια» για παράλληλη απασχόληση


Μέχρι το τέλος του έτους, οι περίπου 250.000 εργαζόμενοι – μισθωτοί, με όρους παράλληλης απασχόλησης, θα πρέπει να αναμένουν να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν.

Ήδη ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε την αποστολή σχετικού ενημερωτικού σημειώματος, με το οποίο υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους τη σχετική υποχρέωση και ουσιαστικά τους προετοιμάζει για να περιμένουν τα αντίστοιχα «ραβασάκια». Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών 2021 για μη μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Φορέας, μέσω της Διεύθυνσης Εισφορών Μη Μισθωτών, επεξεργάζεται τα στοιχεία με τις μηνιαίες εισφορές που προκύπτουν ανά κλάδο ασφάλισης από μισθωτή απασχόληση. Ουσιαστικά, ελέγχονται όλα τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων. Εν συνεχεία θα αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το σχετικό ειδοποιητήριο εκκαθάρισης για τις εισφορές του 2021, το οποίο μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό.

Η διαδικασία εκκαθάρισης
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, τότε το οφειλόμενο ποσό θα αναζητηθεί σε μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δόσεις αναμένεται να είναι το λιγότερο έξι, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ανέλθουν έως τις 12 εάν τα ποσά που θα οφείλονται θα είναι μεγάλα. Στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης θα αναγράφονται αναλυτικά και οι καταληκτικές ημερομηνίες εμπρόθεσμης καταβολής των ποσών που θα οφείλονται.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό ή μηδενικό, τότε ο ασφαλισμένος ενημερώνεται εκ νέου για τη διαδικασία επιστροφής του όποιου υπολοίπου έχει προκύψει. Σε πρώτη φάση θα γίνει συμψηφισμός του ποσού με τυχόν υπάρχουσες οφειλές. Εάν, όμως, υπάρχει ποσό που έχει απομείνει και πρέπει να επιστραφεί, η διαδικασία θα γίνει μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Για τον λόγο αυτόν, οι δυνητικά δικαιούχοι ασφαλισμένοι πρέπει να συμπληρώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό τους (ΙΒΑΝ), μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αν δεν το έχουν πράξει ήδη.

Πρέπει να τονιστεί ότι από το σύνολο των παράλληλα απασχολούμενων, ο κύριος όγκος τους, δηλαδή περίπου το 80%, εκτός απροόπτου δεν θα λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά. Ο λόγος είναι ότι μέσω της μισθωτής απασχόλησης έχουν ήδη καταβληθεί οι εισφορές που θα έπρεπε και δεν προκύπτει πρόσθετη καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς. Το όριο που υπάρχει, βάσει της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας, είναι η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή 252 ευρώ, συν 10 ευρώ που είναι η εισφορά υπέρ ανεργίας, άρα σύνολο 262 ευρώ τον μήνα. Όσοι έχουν καταβάλει το 2021 μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό ως μηνιαία εισφορά από τη μισθωτή τους απασχόληση, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν, καθώς θα λάβουν πιστωτικό ή μηδενικό εκκαθαριστικό. Το ανωτέρω όριο ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί σε μισθό περίπου 930 ευρώ τον μήνα από τις μισθωτές υπηρεσίες του ασφαλισμένου.

Υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβούν τις 50.000-60.000 οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καταβολή πρόσθετου ποσού ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, ως παράλληλα απασχολούμενος λογίζεται ο μισθωτός που διατηρεί ενεργό και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ώστε να έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, αυτό το μοντέλο παράλληλης εργασίας εφαρμόζεται από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι όμως έχουν και μισθωτή απασχόληση.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΦΚΑ είναι ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που θα προκύψουν θα επιβάλουν πρόσθετες εισφορές που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 600-700 ευρώ κατά μέσο όρο.



naftemporiki.gr του Βασίλη Αγγελόπουλο