MY KTEO

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Τα μυστικά του επιδόματος θέρμανσης - παραδείγματα


Με δύο κατηγορίες εισοδηματικών ορίων θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης. Για τους παλαιούς δικαιούχους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια, ενώ για τους νέους δικαιούχους τα περυσινά εισοδηματικά όρια με τη διαφορά ότι θα λάβουν διπλό επίδομα.

Ουσιαστικά οι νέοι δικαιούχοι που θα φύγουν από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό και θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα, ενώ οι παλαιοί δικαιούχοι με τα νέα διευρυμένα κριτήρια.

Με τη νέα διαδικασία εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και υπολογίζεται ότι δυνητικά θα μπορούν να λάβουν το επίδομα 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά από 950.00 πέρυσι.

Το κόστος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να συνεχίζει την επιδότηση των 0,25 λεπτών του ευρώ στην αντλία για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 25 λεπτών αφορά αγορές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Τα εισοδηματικά όρια για τους παλαιούς δικαιούχους
-Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο  και 24.000 ευρώ για ζευγάρι το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος
Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με χαμηλές θερμοκρασίες το ποσό προσαυξάνεται κατά 25% με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Νέοι δικαιούχοι
Για τους νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 και όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο εφαρμόζονται τα περυσινά εισοδηματικά όρια αλλά θα λάβουν διπλό επίδομα. Συγκεκριμένα,  το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε παιδί. Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 1.600 ευρώ.

Επιπλέον, ειδικά για δικαιούχους που εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 για φυσικό αέριο και το 2022/2023 είναι δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα για κατανάλωση άλλου καυσίμου ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, το ύψος του επιδόματος επίσης ανέρχεται στα 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό.

Πως θα γίνει η αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου  υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
-το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
-η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
-ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
-η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή,
-τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
-το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
-τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Οι πληρωμές
–  Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα κατατεθεί η προκαταβολή για τους παλαιούς υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
– Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
– Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Παραδείγματα
1.      Νοικοκυριό με 2 παιδιά που κατοικεί στους Αμπελοκήπους
-        Παλαιός δικαιούχος:  211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι.
-        Νέος δικαιούχος: 422 ευρώ

2.      Νοικοκυριό με 2 παιδιά στο Δήμο Θεσσαλονίκης
-        Παλαιός δικαιούχος: 348 ευρώ από 299 ευρώ πέρυσι
-        Νέος δικαιούχος: 696 ευρώ.

3.       Νοικοκυριό με δύο παιδιά στη Φλώρινα
-        Παλαιός δικαιούχος:722,50 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι.
-        Νέος δικαιούχος: 1.156 ευρώ.

4.      Νοικοκυριό με δυο παιδιά στο Καρπενήσι
-        Παλαιός δικαιούχος: 661,25 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι
-        Νέος δικαιούχος: 1.058 ευρώ.



capital.gr