MY KTEO

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Σοκαρισμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την «με το έτσι θέλω» εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κεντρική Εύβοια


Είναι ξεκάθαρο πια ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, χρησιμοποιώντας ακόμα και «γκανγκστερικούς» τρόπους, όπως εύστοχα σημείωσε ο πρώην δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να «φορέσει καπέλο» την επένδυση, που μόνο πράσινη δεν είναι, με τα τέσσερα νέα αιολικά πάρκα στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας. 

Αιολικά πάρκα που δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια λειτουργίας μεθοδεύεται εντέχνως να αντιμετωπιστούν ως υφιστάμενα και συνεπώς χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Όπως εξήγησε ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαθιουδάκης οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες ημέρες πριν κατατεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ( ΕΜΠ), που ορίζει τις προστατευόμενες  ζώνες και που εξαιρεί τις περιοχές που ήδη υπάρχουν αιολικά πάρκα. 

Η Ειδική αυτή μελέτη λοιπόν, στηριζόμενη στην παραπάνω απόφαση του Υπουργείου αντιμετωπίζει ως υφιστάμενα τα αιολικά πάρκα, αυτά που δεν υπάρχουν ακόμα και που θα συντελέσουν αν τελικά εγκατασταθούν, στην άνευ προηγουμένου καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες.

Δεν έκρυψαν το σοκ που υπέστησαν όταν το αντιλήφθηκαν ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαστροκώστας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που το άκουσαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Μάλιστα ο Δημήτρης Θωμάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν τους ενημέρωσε νωρίτερα για την εξέλιξη αυτή. Ο Θανάσης Μπουραντάς εξήγησε ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω και ότι ήδη ο Δήμος σε συνεργασία με τον ειδικό σύμβουλο έχουν συντάξει το κείμενο που θα υποβάλλει ο Δήμος στη διαβούλευση.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους φορείς και την τοπική κοινωνία ενός νομού που έχει υποστεί και με δικές της ευθύνες μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή είναι ενδεικτικός του τι μέλλει γενέσθαι και καθιστά επιτακτική την κινητοποίηση όλων, από την Λιχάδα μέχρι τον Καφηρέα και την παρουσία τους στην κινητοποίηση της 13ης Νοέμβρη στη Χαλκίδα. 

Για το λόγο αυτό εξάλλου ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει ήδη δρομολογήσει δυο λεωφορεία, ένα από Κύμη και ένα από Κονίστρες, για την μεταφορά πολιτών στην κινητοποίηση και αν χρειαστεί θα βάλει κι άλλα.