MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Μετακινήσεις Δημοσίων Υπαλλήλων για υπηρεσιακούς λόγους


Επτά Ομοσπονδίες Δημοσίων Υπαλλήλων (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε., Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ,ΧΩ.Δ.Ε, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, Π.Ο. Ε.Μ.Υ.Δ.Α.Σ. Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΓΕΔΥ)) με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να βρεθεί λύση στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν εξωτερική εργασία. Η ανακοίνωση αυτή αφορά δημοσίους υπαλλήλους των Υπουργείων, των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Δήμων, με αντικείμενο την επίβλεψη των έργων Υποδομών, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την υποστήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών κ.λ.π, που μετακινούνται «εντός» και «εκτός έδρας» για υπηρεσιακούς λόγους.

 

Αυτή τη στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας που υπηρετούν, περιμένοντας την αποπληρωμή των αποζημιώσεων που καθυστερεί μήνες. Προβλήματα όπως, η έλλειψη υπηρεσιακών οχημάτων και οδηγών, ποσότητες καυσίμων που δεν επαρκούν για τις μετακινήσεις, αποζημιώσεις που δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες τιμές εξόδων, εκτός έδρας ημέρες κίνησης που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών, αποτελούν μια δύσκολη πραγματικότητα για το ελληνικό δημόσιο. 

 

Η κυβέρνηση με τις τακτικές που ακολουθεί δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο δημόσιο τομέα, καθώς οι απώλειες στους μισθούς σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Ο ρόλος των δημοσίων υπαλλήλων απαξιώνεται καθημερινά παραχωρώντας κρίσιμες αρμοδιότητες του δημοσίου τομέα στο ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τα αυξημένα θέματα των μετακινήσεων επιβαρύνουν τους υπηρετούντες υπαλλήλους, που από το νόμο οφείλουν να τηρούν ασφυκτικές προθεσμίες, για να την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. 

 

Κατόπιν των ως άνω,

 

 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Θα προχωρήσουν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση του δημόσιου τομέα;

Θα προχωρήσουν στις απαραίτητες αναπροσαρμογές των εξόδων κίνησης για τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων;

Τι σκοπεύουν να κάνουν με την διαχείριση και αξιοποίηση αυτοκινήτων από τον ΟΔΔΥ έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια υπηρεσιακών οχημάτων, όπου αυτό είναι απαραίτητο;