MY KTEO

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Νέες έρευνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Κάνουν τόσο κακό όσο το κάπνισμα;


Οι άνθρωποι που κάνουν συστηματικά ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίζουν «ανησυχητικές αλλαγές στη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων» αποκαλύπτουν ειδικοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Sun δύο νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ατμοί μπορούν να βλάψουν την καρδιά εξίσου με το κανονικό τσιγάρο. Το άτμισμα αναγνωρίζεται ευρέως ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι του καπνίσματος τσιγάρων.

Ενώ τα παραδοσιακά τσιγάρα περιέχουν καπνό και νικοτίνη - την ουσία που τα καθιστά εθιστικά - τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μόνο νικοτίνη.

Ως αποτέλεσμα, μια παλαιότερη κυβερνητική έκθεση της Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβή από τα προϊόντα καπνού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αβλαβή, και όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν τη νικοτίνη με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Νέα έρευνα: Το άτμισμα αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς
Η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι το άτμισμα και το κάπνισμα προκαλούν αύξηση των καρδιακών παλμών των ανθρώπων.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι δύο συσκευές θέτουν το σώμα σε κατάσταση «πάλης ή φυγής», μόλις 15 λεπτά μετά τη χρήση. Αυτή η αντίδραση γίνεται συνήθως πιο έντονη όταν ένα άτομο είναι στρεσαρισμένο ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για οξυγόνο από την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα τοιχώματα των αρτηριών. Μια άλλη μελέτη, από τους ίδιους ερευνητές, αποκάλυψε ότι τα άτομα που ατμίζουν είχαν χειρότερες επιδόσεις σε μετρήσεις άσκησης σε διάδρομο που προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με άτομα που δεν έκαναν χρήση νικοτίνης.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και για τα άτομα που ήταν νεότερα και είχαν μικρότερο ιστορικό καπνίσματος ή ατμίσματος.

Αμέσως μετά το άτμισμα ή το κάπνισμα υπήρξαν ανησυχητικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό
Ο καθηγητής Matthew Tattersall, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αμέσως μετά το άτμισμα ή το κάπνισμα υπήρξαν ανησυχητικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν χειρότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων αμέσως μετά το άτμισμα ή το κάπνισμα και η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος μπορεί να παίζει ρόλο στις δυσμενείς αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και μετά από δοκιμασία άσκησης 90 λεπτά αργότερα».

Και στις δύο μελέτες, από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, συμμετείχαν σχεδόν 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 164 ατμιστών και 117 καπνιστών. Παρακολουθήθηκαν πριν από το άτμισμα και το κάπνισμα και 15 λεπτά μετά. Όλοι οι καπνιστές και οι ατμιστές είδαν τους καρδιακούς τους παλμούς να αυξάνονται κατά τέσσερις παλμούς ανά λεπτό σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε επίσης, κατά το ίδιο ποσό και για τους δύο.

Η Hazel Cheeseman της οργάνωσης Action on Smoking and Health (ASH) δήλωσε: «Η έρευνα έχει να κάνει με το κάπνισμα και την υγεία. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι αν είστε καπνιστής είναι καλύτερα να στραφείτε στον ατμισμό, αλλά αν δεν καπνίζετε, μην ατμίζετε».

Ωστόσο, η ήρεμη επισήμανση αυτού του γεγονότος δεν κάνει πρωτοσέλιδα. Ο φόβος μου είναι ότι η υπερβολή των βλαβών από το άτμισμα μπορεί να κοστίσει ζωές, αν αποτρέψει έναν καπνιστή από το να αλλάξει». Ο ατμισμός αυξήθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν τακτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με έκθεση.

Εν τω μεταξύ, προηγούμενα στοιχεία αποκάλυψαν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από το άτμισμα.

Ερευνητές στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να «προκαλέσουν επικίνδυνες βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά». Τονίστηκε επίσης ότι το άτμισμα είναι εξίσου κακό με το τσιγάρο για τη μείωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.


iEidiseis.gr