MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξηλώνεται» η διοίκηση μετά τις ανατριχιαστικές καταγγελίες


Αντικαθίσταται η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου μετά τον ορυμαγδό καταγγελιών για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της Μ.Κ.Ο.

Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου και οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες για ασέλγεια παιδιών έφεραν ραγδαίες εξελίξεις στη Μ.Κ.Ο. Συγκεκριμένα, «ξηλώνεται» άμεσα η διοίκηση στη σκιά των σοκαριστικών αποκαλύψεων.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κ. Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση των καταγγελιών της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι η προσοχή όλων πρέπει και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που μένουν στη δομή, τα οποία όπως είπε «πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση».

«Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος», είπε, προσθέτοντας πως «σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, ενώ σε άλλες όχι».

Σφίγγει ο κλοιός με 4 νέες καταθέσεις παιδιών και 3 εργαζομένων στη ΜΚΟ
Με τέσσερις νέες καταθέσεις παιδιών, αλλά και καταθέσεις τριών εργαζομένων αναμενόταν, να ξεκινήσει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, για τις σοκαριστικές καταγγελίες, για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», που έχει συνταράξει τη χώρα.

Δεν αποκλείεται, στην πορεία της έρευνας να μεγαλώσει ο κατάλογος των μαρτύρων, όπως και των υπό διερεύνηση αδικημάτων, ενώ αφού ολοκληρωθούν οι μαρτυρικές καταθέσεις, θα ακολουθήσει η κλήτευση από τις εισαγγελείς των υπόπτων, για εξηγήσεις.

Η δικογραφία, που μέχρι τώρα χειριζόταν η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Γ.Α.Δ.Α βρίσκεται πλέον στα χέρια του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος την έχει χρεώσει, ήδη, σε δύο από τις τρεις Εισαγγελείς Ανηλίκων της Αθήνας, που υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η έρευνα για την υπόθεση της Κιβωτού, θα διενεργηθεί πλέον, αποκλειστικά από την Εισαγγελία Ανηλίκων, για να διασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας.

Μάλιστα, δικαστικές πηγές επεσήμαναν τη ζημιά που προκλήθηκε στην έρευνα από τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων παιδιών και εργαζομένων, για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ εξέφραζαν φόβους ότι, μετά το θόρυβο, που προκλήθηκε, τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, θα δυσκολευτούν, να μιλήσουν.

Καταγγελία «γροθιά στο στομάχι»: «Αν μιλήσω η μητέρα μου ίσως πεθάνει»
Μία ανατριχιαστική μαρτυρία ήρθε σήμερα το πρωί και αφορούσε την καταγγελία για ασέλγεια εις βάρος παιδιού του ιδρύματος από τον πατέρα Αντώνιο.

Συγκεκριμένα μίλησε στο Open φίλος του 19χρονου που άνοιξε τον χορό των καταγγελιών για όσα συμβαίνουν στις δομές της ΜΚΟ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open για όσα του είχε εκμυστηρευτεί σχετικά με όσα έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, δίπλα στον Πατέρα Αντώνιο.

«Τον γνώρισα από έναν φίλο. Ήρθε μια μέρα έξω από το σχολείο, γνωριστήκαμε μέσω κοινού γνωστού. Ήταν χειμώνας, δεν είχαμε έρθει και πάρα πολύ κοντά όσο ήρθαμε φέτος το καλοκαίρι», είπε αρχικά ο φίλος του 19χρονου.

«Όσο περισσότερο γνωριζόμασταν μου έλεγε διάφορα, έμμεσα, σαν να ήθελε να μου πει κάτι, άμεσα όχι. Κάποια στιγμή τον έχασα για ένα διάστημα περίπου στις δύο εβδομάδες, δεν είχα ακούσει νέα του, δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και πήγα να τον βρω στο σπίτι στο οποίο έμενε. Ήταν εκεί σε άθλια κατάσταση, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε φαγητό. Η πρώτη του κουβέντα μόλις με είδε, “ένα μπουκαλάκι νερό, έχω να πιώ νερό δύο ημέρες”», ανέφερε.

«Ήταν εκείνο το βράδυ που μου εκμυστηρεύτηκε ότι θα φύγει για Αθήνα, να πάει στη μητέρα του και μου λέει ότι ήρθε η ώρα να κάτσω να σου πω κάποια πράγματα. Ξεκίνησε να μου εξιστορεί ότι ήταν πάρα πολύ κοντά στον (…), ήταν κοντά του σε όλα τα ταξίδια, δηλαδή σε κάθε δομή που πήγαινε ο (…) πήγαινε μαζί του. Δηλαδή, πήγαινε Βόλο τον είχε μαζί του, Καλαμάτα μαζί του. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι τον έβαζε να ξαπλώνει μαζί του και ότι σιγά σιγά, δειλά δειλά, περνούσε το χέρι του κάτω από το παντελόνι, τον χάιδευε αισθησιακά, καταλαβαίνετε».

Αναφορικά για τη συμπεριφορά του 19χρονου, σε όλο αυτό που γινόταν, απάντησε: «Υπήρχε ο φόβος, ότι μπορεί να κόψουν το επίδομα της μητέρας του. Η μητέρα του έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Φοβόταν ότι μπορεί να τη διώξουν από τη στέγη η οποία είναι της “Κιβωτού”. Υπήρχε αυτός ο φόβος και επίσης ο (…) του έπαιρνε και ακριβά δώρα. Μου είπε ότι δεν του έλειπε τίποτα. Από ακριβά ρούχα, μέχρι κινητά τελευταία μοντέλα, πάρα πολλά πράγματα, αλλά και κάποια στιγμή, έσπασε αυτό. Διότι μου είπε ότι παρόλα αυτά που μου έπαιρνε δεν άντεχα να γίνεται όλο αυτή η κατάσταση. Τον συμβούλεψα αμέσως να μιλήσει, αλλά η πρώτη του κουβέντα ήταν όχι, όχι, η μάνα μου εξαρτιέται από αυτό. Εάν κάνω το λάθος να μιλήσω η μητέρα μου ίσως πεθάνει».

Εάν έχει μιλήσει μαζί του από την καταγγελία και μετά, απάντησε: «Ναι, ναι. Φοβάται από τη στιγμή που πήγε να μιλήσει στις αρχές, υπάρχει βοήθεια από πολύ κόσμο που θα τον στηρίξει σε αυτό.



iEidiseis.gr