MY KTEO

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Ιστορίες απόγνωσης με τις συντάξεις


Καταγγελίες για διετή αναμονή, παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκκαθάριση του 95-97% των εκκρεμουσών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Μπορεί ο υπουργός για τις συντάξεις (Χατζηδάκης) να συναγωνίζεται σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και μεγαλοστομίες τον υπουργό ακρίβειας (Γεωργιάδη), αλλά η πραγματικότητα δεν ωραιοποιείται. Παραμένει ιδιαίτερα σκληρή για τους πολίτες. Είτε είναι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε πρόκειται για τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκκαθάριση του 95-97% των εκκρεμουσών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά καθημερινά φτάνουν στα γραφεία μας καταγγελίες για διετή και πλέον αναμονή. Ακόμη και στις περιπτώσεις αναπήρων με αυξημένες ανάγκες και οι οποίοι δεν έχουν άλλους πόρους επιβίωσης.

Και, φυσικά, δεν μιλάμε για τις περίπου 27.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό που περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια τη σύνταξή τους. Καθυστέρηση για την οποία δεν ευθύνεται ο ΕΦΚΑ Γερμανίας ή Γαλλίας, παρά ο εγχώριος φορέας ασφάλισης. Ή τις 60.000 πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση και δεν έχουν λάβει τη δεύτερη σύνταξη εδώ και 6 ή 7 χρόνια γιατί δεν ετοιμάστηκε το… λογισμικό.

Βεβαίως υπάρχουν και οι εκκρεμότητες με τις επικουρικές συντάξεις, ένα θέμα που κρατά σε ομηρία περίπου 125.000 ασφαλισμένους.

Ιδού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Η νοσηλεύτρια Ζ.Γ. παραιτήθηκε από το (δημόσιο) νοσοκομείο πριν δύο χρόνια, στις 27/12/2020. Η αίτησή της, μέσω της αρμόδιας ΥΠΕ (Περιφερειακή Οργάνωση του ΕΣΥ) πρωτοκολλήθηκε στις 20 Μάιου 2021 στον ΕΦΚΑ. Έκτοτε η αίτησή της εκκρεμή. Ευτυχώς, ως πρώην δημόσιος υπάλληλος, λαμβάνει σαν προσωρινή σύνταξη το 50% του τελευταίου της μισθού…

2. Ο γιατρός του ΕΣΥ Γ.Α. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αφού στις αρχές του 2020 υπέστην βαρύ καρδιαγγειακό επεισόδιο απεφάσισα να συνταξιοδοτηθώ από το Νοσοκομείο…. με 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 64,5 ετών. Παράλληλα, βάσει της πάθησης μου, ζήτησα από τα ΚΕΠΑ και έλαβα ποσοστό αναπηρίας 67% για 3 χρόνια. Υπέβαλλα στο ΤΣΑΥ Θεσσαλονίκης αίτηση αναπηρικής σύνταξης, η οποία εγκρίθηκε και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου για τις 11/9 /2020.Μετα την πάροδο 14 μηνών με την μεσολάβηση του αριθμού εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ανακάλυψα ότι η αίτηση μου λίμναζε στην διεύθυνση αναπηρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ/ ΤΣΑΥ… Η αρμόδια υπάλληλος με πληροφόρησε ότι όντως το αίτημα μου ήταν στην υπηρεσία της αλλά δεν μπορούσε να διεκπεραιωθεί λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού.

Μετά από λίγους μήνες μου τηλεφώνησε η ίδια και με ενημέρωσε ότι λόγω των μηχανογραφικών προβλημάτων πρόκειται να μου δοθεί προσωρινή σύνταξη αναπηρίας και μάλιστα μου ζήτησε την μισθοδοσία του 2019-2020 από την υπηρεσία μου πράγμα που απέστειλα εντός 48 ωρών. Είδα την εξέλιξη αυτή να καταχωρείται στην προσωπική μου πληροφόρηση και εφησύχασα. Την ίδια περίπου τύχη έχει και η σύνταξη από το Δημόσιο που εκκρεμεί επί 26 μήνες ενώ έχει οριστεί εισηγητής από τις 27/4/2022.

Σημειωτέον ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης όπως το ΤΣΑΥ και η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΚΑ στα mails που τους απευθύνεις ζητώντας πληροφορίες απλώς σου απαντούν ότι έχουν διαβιβάσει τα αιτήματα σου στα κεντρικά χωρίς ουσιαστικά να παίρνεις καμία υπηρεσιακή απάντηση. Τέλος προ ενός μηνός υπέβαλα τα ίδια αιτήματα στο περίφημο ψηφιακό δωμάτιο χωρίς φυσικά να πάρω απάντηση. Διαβάζω και ακούω τις θριαμβολογίες του κ. υπουργού περί ποσοστών που υπερβαίνουν το 95-97% στην απόδοση αποφάσεων και μειδιώ...»



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα