MY KTEO

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Ενεργειακή δικαιοσύνη για την Εύβοια


Η μεγάλη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στην παραλία της Χαλκίδας ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, κυρίως απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπεί και επιθυμούν να κερδοσκοπούν ασύστολα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, καταστρέφοντάς το.

Συμμετείχαν πάνω από 3.000 συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων ξεκίνησαν με μία μεγάλη πεζοπορία διαμαρτυρίας από το Ξεροβούνι Δίρφυς μέχρι την παραλία της Χαλκίδας, καθώς και το σύνολο των Δήμων της Εύβοιας ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, εμπορικών συλλόγων, σωματείων, ενώ πούλμαν κατέφθασαν από όλη την Εύβοια, προκειμένου να διατρανωθεί η βούληση του λαού της Εύβοιας:

Την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε!

Η Εύβοια, τα τελευταία χρόνια, σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα της και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, κινδυνεύει να σηκώσει ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος. Ολόκληρος ο νομός, από τα δάση και τα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας και τις περιοχές βόρεια της Δίρφυς, μέχρι το μισό νησί της Σκύρου και ό, τι απέμεινε από τον δήμο Καρύστου, βρίσκεται στο στόχαστρο ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Ανεξάρτητα από το εάν οι περιοχές υπάγονται στην προστασία Natura 2000, ανεξάρτητα από το εάν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι είναι αντίθετοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών συνεχίζονται αδιάλειπτα, με μία απλή υπογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτές οι πρακτικές είναι κάθετα αντίθετες με τη λογική μας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Είναι τόσο αντιδημοκρατικό, όσο και ανεδαφικό, η ανάπτυξη των αναγκαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να προχωρήσει χωρίς κανόνες στον χώρο της ενέργειας, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, χωρίς διαβούλευση με τις κοινωνίες, τα χωριά, τους πολίτες, χωρίς πρώτη προτεραιότητά μας να είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε υπέρ της πράσινης μετάβασης και υπέρ των ΑΠΕ, με κυρίαρχο όμως χαρακτηριστικό αυτών την ενεργειακή δικαιοσύνη. Για αυτό ήδη από την πρώτη διακυβέρνησή μας, ξεκινήσαμε την εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, θεσπίσαμε τις Ενεργειακές Κοινότητες, εκπονήσαμε για πρώτη φορά το Εθνικό μας σχέδιο για το κλίμα και την Ενέργεια, παραδώσαμε την Ελλάδα έχοντας υπερκαλύψει το στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ από το 2019 σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020. Όλα αυτά έγιναν με σχεδιασμό και προγραμματισμό, προς όφελος των πολιτών και όχι για την αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιρειών ενέργειας.

Παρατηρώντας τις πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες παγκόσμιες συνθήκες, ειδικά στον χώρο της ενέργειας, αναμφίβολα η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας. Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου κρίνεται απαραίτητη. Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς. Αποτελεί ύβρη για την Εύβοια να γίνεται πάρτι από επενδυτές αιολικών πάρκων, επειδή την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Κυρίως, όμως, είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον της Εύβοιας να καταστραφούν τα βουνά και τα δάση μόνο και μόνο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας πρέπει να γίνει με προγραμματισμό.

Τώρα είναι η ώρα μηδέν για την Εύβοια, είναι η ώρα που πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις μας απέναντι στο πάρτι που έχουν στήσει στον τόπο μας επενδυτές αιολικών πάρκων. Ένα πάρτι στο οποίο συμμετέχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή.

Για να σταματήσουν τα πάρτι των επενδυτών πρέπει να σταματήσουν και τα πάρτι της Νέας Δημοκρατίας, πάρτι απευθείας αναθέσεων, πάρτι αισχροκέρδειας με τα κόκκινα δάνεια, πάρτι με τις τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού, πάρτι παρακολουθήσεων.

Η κατάσταση πλέον στον νομό έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ίδια στιγμή που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, οι κάτοικοι της νότιας Ευβοίας όπου και να σηκώσουν το κεφάλι τους θα δουν ανεμογεννήτρια. Σαν να μην τους έφταναν οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, έρχονται τώρα να προστεθούν και άλλες. Η λύση είναι μία για την Εύβοια.  Ενεργειακή δικαιοσύνη.  Και για την υπεράσπισή της πρέπει να μπει ένα φρένο στα νέα αιολικά πάρκα στον τόπο μας.

Το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει με πράσινη δημοκρατία και ενεργειακή δικαιοσύνη. Με σχέδιο και με τις τοπικές κοινωνίες μαζί. Με κοινωνικό αντίκτυπο και σεβασμό στο περιβάλλον. Με προοδευτική περιβαλλοντική ατζέντα. Με προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

“Άρθρο  στην εφημερίδα Η εποχή του Σαββατοκύριακου”