MY KTEO

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Παρέμβαση του Δήμου Χαλκιδέων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη μη εγκατάσταση αιολικών σταθμών


Τη μη έγκριση εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε Αυλίδα και Ανθηδόνα ζήτησε ο Δήμος Χαλκιδέων, με εκπροσώπους τους Αντιδημάρχους Πολεοδομίας κ. Γιάννη Νέζη και Ανθηδόνος κ. Κωνσταντίνο Καρβούνη, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 και είχε, μεταξύ άλλων, το θέμα: Έγκριση ή μη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων με τίτλο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ονομασία ΑΥΛΙΔΑ 1, στη θέση ΠΑΤΗΜΑ – ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ-ΚΛΕΦΤΟΛΟΥΤΣΑ και του έργου με τίτλο: Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με ονομασία ΑΥΛΊΔΑ 2, στη θέση ΚΟΥΤΟΥΠΑ-ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ.

Στην παρέμβαση του Δήμου Χαλκιδέων ενάντια στην εγκατάσταση, τονίστηκαν οι εξής λόγοι:

1) ο Δήμος Χαλκιδέων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ταχθεί ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων εντός των χωρικών αρμοδιοτήτων του

2) Κατόπιν ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρατηρήθηκε ότι οι χρήσεις γης της περιοχής δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

3) Το δάσος, στο οποίο χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα, δεν είναι δημόσιο αλλά ιδιωτικό καθώς, στην Ανθηδόνα υπάρχει Αγροτικός Συνεταιρισμός και στην Αυλίδα υπάρχει Αναγκαστικός Συνεταιρισμός.

4) Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα

5) Στην περιοχή υπάρχουν αρχαίες οχυρώσεις και αρχαίο διατείχισμα, τα οποία βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο

6) Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα συντελέσει πολιτιστική και περιβαλλοντική ζημία στις περιοχές αυτές, αλλά και σε όλο τον Δήμο Χαλκιδέων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τελικά απέρριψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές της Εύβοιας, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Χαλκιδέων.