MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη - Κ. Σκρέκα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Εύβοια και Στερεά Ελλάδα


Ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης θεωρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα κορυφαίο ζήτημα, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα παράξει πλούτο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στην αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για το περιβάλλον και την οικονομική κατάσταση των δήμων και των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ζεμπίλης συναντήθηκε χθες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στην Εύβοια.

Ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε στον αρμόδιο Υπουργό ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία σειρά τόσο άμεσων, όσο και μακροπρόθεσμων ενεργειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επείγει η δρομολόγηση της κατασκευής των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό και συγκεκριμένα σε Χαλκίδα, Θήβα και Λαμία. Οι ΜΕΑ θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων και την περιβαλλοντική προστασία. Επειδή, όμως, η κατασκευή των ΜΕΑ προϋποθέτουν χρονοβόρες διαδικασίες ωρίμανσης των έργων, πρέπει να γίνουν και κάποιες άμεσες ενέργειες.

Αναφορικά με τις άμεσες ενέργειες, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι προέχει η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και η επέκταση του ΧΥΤΑ Χαλκίδας καθ’ ύψος, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του. Το ποσό για την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, έχει διασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή είναι η επέκταση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Θήβας. Συγκεκριμένα, πρέπει να επισπευστεί η κατασκευή του 3ο κυττάρου, όπως έχει αποφασιστεί.  Τέλος, ο κ. Ζεμπίλης έθεσε και θέματα, σχετικά με προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή της Καρύστου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας συμφώνησε με τις προτάσεις του Βουλευτή Ευβοίας και ζήτησε την βοήθεια και συνεργασία του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον βέλτιστο τρόπο το μείζον ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων.