MY KTEO

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Πότε ισχύει το πρόστιμο για bull bar, κοτσαδόρο και σχάρα ποδηλάτου;


Ο ΚΟΚ τιμωρεί όσους δεν κάνουν σωστή χρήση των, bull bar, κοτσαδόρο και σχάρα ποδηλάτου καθώς θεωρούνται επικίνδυνα όταν βρίσκονται πάνω στο όχημα και δεν χρησιμοποιούνται…

Σε μεγάλα κυρίως οχήματα και αυτά που κινούνται εκτός δρόμου, οι ιδιοκτήτες τους έχουν τοποθετήσει διάφορα διακοσμητικά. Συνήθως πρόκειται για τα λεγόμενα bull bar για τα οποία τις περισσότερες φορές η χρήση τους είναι απλά διακοσμητική. Το ίδιο ισχύει με άλλα αντικείμενα και αξεσουάρ που προεξέχουν, όπως για παράδειγμα ισχύει με τη σχάρα ποδηλάτων, τον κοτσαδόρο κ.ά.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οχήματα που εφοδιάζονται με τέτοιου είδους αξεσουάρ τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο. Συγκεκριμένα με 40 ευρώ και πάντα για την περίπτωση που το πρόσθετο στοιχεία βρίσκεται τοποθετημένο στο αυτοκίνητο.

Να σημειώσουμε πως στις περιπτώσεις που το bull bar είναι εργοστασιακό και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας τότε δεν επιφέρει κανένα πρόστιμο.

Τι ισχύει με κοτσαδόρο – σχάρα;
Επίσης στην περίπτωση του κοτσαδόρου και όταν δεν έλκει τρέιλερ, πρέπει να είναι αποσπώμενος ή αναδιπλούμενος (κοινώς να μην προεξέχει/φαίνεται) ενώ στην περίπτωση της σχάρας για τα ποδήλατα, κάτι που συναντούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια σρους δρόμους πρέπει να αφαιρείται.



newsauto.gr