MY KTEO

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Docfest - Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: Παράλληλες Εκδηλώσεις - Εκθέσεις και Τελετή Λήξης


Η ώρα της Έκθεσης
Στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest φιλοξενούμε δύο άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις για τους λάτρεις του φωτογραφικού φακού. Από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας φιλοξενείται, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της επακόλουθης καταστροφής. Επιλεγμένες φωτογραφίες, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, αφηγούνται μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 

Παράλληλα, τα εγκαίνιά της έκανε χθες Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην Ισόγεια Αίθουσα του Δημαρχείου «Αριστοτέλης» η έκθεση καλλιτεχνικών Video Εγκαταστάσεων. Η έκθεση περιλαμβάνει τρία video installations που δημιούργησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Συγκρότημα Ευρίπου. Η καθημερινότητα και οι αγωνίες τους συνομιλούν με τους ποιητές και τα ποιητικά έργα που τους ενέπνευσαν. 

Πρωταγωνιστές της έκθεσης ανά video είναι , για το «Omnes Simal», η Αλεξία Μαργούδη, η Άννα Κρητικού, η Μαντώ Φραγγιά και ο Μάρκος Κονταρίνης.
Για τα «Προσωπικά άβολα», ο Βασίλης Γκλεζάκος, η Ειρήνη Δεφίγγου, η Μαρία Θωίδη, ο Κωνσταντίνος Κυριακού και ο Βασίλης Μποζοβίτης.
Για το «Παράδεισος και Κόλαση», η Σοφία Παυλίδου, η Μαρία Στεφανοπούλου και ο Δημήτρης Καστρέτσιος.
Διδάσκοντες καθηγητές είναι η Δρ. Κατερίνα Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Χαρίτος.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Συγκρότημα Ευρίπου, και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό καθημερινά έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Τελετή Λήξης
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest ολοκληρώνεται με μια μοναδική μουσική εκδήλωση!

Μέλη της αγαπημένης του μουσικού κοινού Τσιγγάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουδαπέστης ταξιδεύουν στην Ελλάδα κι έρχεται στη Χαλκίδα ειδικά για το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Το φετινό ταξίδι στον κόσμο του ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί με τη μουσική των πιο βιρτουόζων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό τους το ότι παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο.

Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν στις παρτιτούρες και κάνουν παραλλαγές, χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις –αντίθετα τις εμπλουτίζουν. Παίζουν με την ελευθερία της αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός βιεννέζικου κλασικού συνόλου.

Η Ορχήστρα έχει δώσει συναυλίες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη με τεράστια επιτυχία κι έχει εμφανιστεί σε πολλές αίθουσες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης. Η τελετή λήξης του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – docfest, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας, είναι αφιερωμένη σ’αυτήν!

Μετά τη μαγική μουσική εκδήλωση θα ακολουθήσει η απονομή των δεκατεσσάρων φετινών βραβείων στις ταινίες που διαγωνίστηκαν και ξεχώρισαν καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε κάθε μία από τις διαγωνιστικές κατηγορίες. 

Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest θα ολοκληρώσει με αυτόν τον τρόπο τις εργασίες του και θα ανανεώσει το ραντεβού του για 17η χρονιά, το 2023 στην πόλη της Χαλκίδας.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Ώρα προσέλευσης 20:00. Ώρα έναρξης 20:30.