MY KTEO

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Πώς θα «κινηθεί» η κακοκαιρία «EVA» και ποιες περιοχές θα πλήξει


 Το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη νύχτα της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, το οποίο αναμένεται να φέρει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δύνανται να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, από νωρίς το Σάββατο θα σημειώνονται τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Ηπειρο και πολύ τοπικές και πρόσκαιρες μπόρες στο υπόλοιπο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά. Από το μεσημέρι θα αρχίσουν να γενικέυονται οι βροχές και οι καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος, Ήπειρος) ενώ το απόγευμα προς το βράδυ θα ενταθούν παροδικά με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. Τη νύχτα θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο(κυρίως γύρω από τα ορεινά) σε πολύ τοπικό επίπεδο, ενώ βροχές σε δυτική Μακεδονία και δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο Ιόνιο και κυρίως τα δυτικά παράκτια της δυτικής Ελλάδας, όπου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές, ισχυρές ριπές ανέμων, τοπικές χαλαζοπτώσεις με πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Περιορισμένη ορατότητα και αρκετές ομίχλες το πρωί σε Θράκη, κεντρική και ανατολική Μακεδονίας και βόρειο Αιγάιο, αλλά και χαμηλές νεφώσεις σε Κυκλάδες. Πάντως σε όλη την κεντρική, νότια και ανατολική χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 και στο Μυρτώο τοπικά 6-7 μποφόρ το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο νότιοι-νοτιοδυτικοί 5-7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμορκασία σε πτώση στη δυτική Ελλάδα όπου θα φτάνει τους 22-23οC, ενώ στην υπόλοιπη τους 24-25οC.

Την Κυριακή, από νωρίς το πρωί θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε νότια και ανατολική Πελοπόννησο, νοτιοανατολική Στερεά, ενώ τοπικά έντονες βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ πιο τοπικά φαινόμενα από το μεσημέρι σε Κυκλάδες, αναοτλικό Αιγάιο και Δωδεκάνησα. Αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και την κεντρική και βόρεια Στερεά. Επιπλέον, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη νότια, τη δυτική και ορεινή Κρήτη. Τέλος, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωνονται στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι, ενώ σταδιακά θα βελτιωθεί ο καιρός στη δυτική Ελλάδα. Τα πιο ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο και κυρίως στην Αττική και την κεντρική Εύβοια. Η περιοχή που δε θα επηρεαστεί καθόλου από ότι φαίνεται είναι η Θράκη εκτός από τα πιο δυτικά τμήματά της.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι προς το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα φτάνει τους 18-19οC εκτός από τη Θράκη στην οποία δεν αναμένονται φαινόμενα και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 22-23οC.