MY KTEO

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Τζανάκης στο iefimerida: Έρχεται κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού τον Νοέμβριο -Ταχύτατη η μετάδοση των νέων παραλλαγών


Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουν οι ειδικοί μετά και την ταχεία εξάπλωση που παρουσιάζουν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον 5, BQ.1 και ΒQ.1.1, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαφεύγουν σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Ενδεικτικό της ταχύτητας μετάδοσης των νέων παραλλαγών είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη στο iefimerida.gr, ότι το νέο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη και στη χώρα μας θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ΕCDC), δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι λίγες μόλις ημέρες μετά τη σχετική προειδοποίηση από το ΕCDC (21/10) για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και την πιθανότητα επικράτησης των νέων υποπαραλλαγών στην Ευρώπη, με τα κρούσματα να αναμένεται να φτάσουν σε ποσοστό άνω του 50% έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, το αρμόδιο Δίκτυο Επιτήρησης του ΕΟΔΥ εντόπισε τα πρώτα περιστατικά στη χώρα μας.

«Οι νέες παραλλαγές θα κυριαρχήσουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμένουμε»
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εμφανίζεται ανήσυχος ως προς τη γρήγορη μετάδοση του ιού. «Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί σήμερα σχεδόν όλες οι υποπαραλλαγές που περιλάμβανε στις προειδοποιήσεις του το ECDC. Οι καινούργιες μάλιστα BQ.1 και BQ.1.1 φαίνεται να εμφανίστηκαν πολύ πιο γρήγορα, κι αυτό μας προβληματίζει», σημειώνει, καταλήγοντας στην πρόβλεψη ότι θα φτάσουμε στο 50% των κρουσμάτων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. «Η εκτίμησή μου είναι πως μπορεί να επικρατήσουν και γρηγορότερα από τον Δεκέμβριο, δηλαδή μέσα στον Νοέμβριο. Μπορεί να δούμε ποσοστά 30% έως 50% επικράτησης αυτών των παραλλαγών στον πληθυσμό, πολύ σύντομα».

Αύξηση των μολύνσεων και των επαναμολύνσεων αλλά όχι της νοσηρότητας
Ωστόσο, είναι καθησυχαστικό ότι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την υπερμεταδοτικότητα των νέων στελεχών και τη μεγάλη διαφυγή από την ανοσία, οι ειδικοί δεν παρατηρούν σημάδια μεγαλύτερης νοσηρότητας στον πληθυσμό.

«Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολλές μολύνσεις και ακόμη περισσότερες επαναμολύνσεις από τις BQ.1 και BQ.1.1, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τις νέες παραλλαγές λένε πως δεν διαφαίνεται επιβάρυνση της νοσηρότητας, ενώ τα αντι-ιικά φάρμακα, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ισχυρά», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Επιτακτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών
Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμος παράγοντας θεωρείται ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων πολιτών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει χαμηλός. «Καλώ όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους εν όψει του χειμώνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Είναι ενδεικτικό πως οι νοσηλείες τις τελευταίες είκοσι μέρες έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα κρούσματα είναι τέσσερις φορές πάνω από τα όσα δηλώνονται. Οι νοσηλείες αφορούν κυρίως σε γηριατρικά περιστατικά».

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid-19 του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επιδημική καμπύλη στην Ελλάδα έχει πάρει την ανηφόρα, κάτι που αποτυπώνεται στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο οποίος είναι άνω της μονάδας, αλλά και στις μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ανά 14 ημέρες.



iefimerida.gr της Ειρήνης Χατζόγλου