MY KTEO

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΑΑΔΕ: Νέα παράταση για τη διαβίβαση δεδομένων στο myData - Η απόφαση


Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ για παράταση της διαβίβασης δεδομένων στο myData.

Νέα παράταση δόθηκε στο παρά πέντε από την ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση δεδομένων στο myData. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ απειλούσε με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Πλέον δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 της προθεσμίας διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA: Αφορά στα λογιστικά στοιχεία συναλλαγών χονδρικής, των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης, στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπόχρεοι παίρνουν μια δίμηνη παράταση προκειμένου να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η ΑΑΔΕ έστειλε email προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην έγκαιρη αποστολή των στοιχείων από τις ταμειακές μηχανές.

Η ΑΑΔΕ απέστειλε ήδη 171.000 προειδοποιητικά email στις επιχειρήσεις, καθώς έλεγχοι σε 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές έδειξαν ότι το 30% των επιχειρήσεων δεν είχαν «ανεβάσει» ούτε μια απόδειξη στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Τουλάχιστον 87.000 είναι και οι επιχειρήσεις που διέκοψαν την διαβίβαση των στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις. Οι υπόλοιπες 84.000 που δεν εξέδωσαν κανένα ηλεκτρονικό στίγμα για τις αποδείξεις θα πρέπει μετά το ραβασάκι από την ΑΑΔΕ να ελέγξουν την ταμειακή τους μηχανή καθώς αν πρόκειται για παλιά που δεν έχει αντικατασταθεί με νέα «έξυπνη» θα υπάρξει πρόβλημα.

Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1149/2022 σχετικά με την τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1038/14.03.2022 (Β' 1475) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) , ως προς την προθεσμία διαβίβασης για τους λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει :

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1038/14.03.2022 (Β' 1475) απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. , ως ακολούθως:

1. Η προθεσμία διαβίβασης του ένατου εδαφίου της παρ. 1 ήτοι «31.10.2022» αντικαθίσταται από την «31.12.2022» και το εν λόγω εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.12.2022.».

2. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


iEidiseis.gr