MY KTEO

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Με επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία των νέων από τις εξαρτήσεις - Η ισχύς εν τη ενώσει για Περιφέρεια και Ινστιτούτο P.A.D.A ενάντια στον αγώνα κατά των ναρκωτικών

 

Η προστασία των νέων από τις εξαρτήσεις ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο P.A.D.A. - Αντιναρκωτικη Δράση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το απόγευμα του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα. 

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι αντιπεριφερειάρχες Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Περγαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας Θανάσης Γερογιάκομος και βέβαια ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Εύβοιας Γιάννης Ραχωβίτσας, που είναι και η ψυχή του Ινστιτούτου P.A.D.A.

Εδώ να σημειωθεί  ότι ο Γιάννης Ραχωβίτσας απένειμε τιμητική πλακέτα στον περιφεριάρχη Φάνη Σπανό για την στήριξή του στο έργο του Ινστιτούτου.

Πριν το λόγο πάρουν οι ειδικοί στο βήμα ανέβηκε για έναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ. Χρυσόστομος. «Όταν ακούω για εξαρτήσεις, σκέφτομαι: σκλαβιά. Αδυναμίες που μπορούν να γίνουν πάθη και μάλιστα πάθη δυσθεράπευτα» είπε ο σεβασμιότατος και επεσήμανε ότι οι εξαρτήσεις όχι μόνο έχουν επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και διαλύουν οικογένειες».

Για την προσφορά του Γιάννη Ραχωβίτσα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών μίλησε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ενώ η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, εξέφρασε την αγωνία της για τα όσα θα έλεγαν στην συνέχεια οι ειδικοί αλλά και την ανυπομονησία της για την καθοδήγηση που θα λάβουν οι παρευρισκόμενοι.

Με μια διαπίστωση ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης  Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Περγαντάς. «Οι εξαρτήσεις δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχικές και ίσως και κοινωνικές». 
«Η κοινωνία μας επηρεάζεται πάρα πολύ από την εξάρτηση των ναρκωτικών» είπε στην εισαγωγική ομιλία του ο Γιάννης Ραχωβίτσας και μίλησε μεταξύ άλλων και για το σοκ που ένιωσε όταν διαπίστωσε το πόσο εντάθηκε το πρόβλημα την περίοδο της πανδημίας.

Ναρκωτικά: Αυτή η μάστιγα, που οδηγεί τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών σε ένα μοναχικό ταξίδι, βυθισμένοι στο σκοτάδι. Και που ο δρόμος προς την απεξάρτηση μοιάζει, δύσβατος, αν όχι αδιάβατος. Για αυτό και πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη μέσω της θωράκισης της οικογένειας. «Το θωρακίζειν είναι προτιμότερο από το θεραπεύειν» είπε χαρακτηριστικά η πρώτη ομιλήτρια, η Διδάκτωρ Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής, Εγκληματολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια. Ph.D. Όλγα Τζουραμάνη.
Ενώ η Θεοδώρα Φούντα, Κοινωνιολόγος και Πιστοποιημένη Coach, αναφέρθηκε στη σχέση που έχει το στρες με τις εξαρτήσεις τονίζοντας ότι το «κακό» στρες κάνει ευάλωτα τα άτομα και υπογράμμισε την σημασία της ενίσχυσης της αυτοπεποίθηση και της αυτοεκτίμησης τους. Την σημαντικότητα να δίνονται στα παιδιά υγιή πρότυπα όπως οι αθλητές, επεσήμανε η παγκόσμια πρωταθλήτρια πυγμαχίας Ελευθερία Παλαιολόγου. Αφού ο αθλητισμός κατά κανόνα προσφέρει τη διέξοδο. Είναι μια υγιής ενασχόληση σώματος και μυαλού που επικουρεί στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Για τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι εξαρτησιογόνες ουσίες στην υγεία μίλησε ο Γιάννης Καλλιάτσος, Ιατρός - Καρδιολόγος και Αντιπρόεδρος P.A.D.A., τονίζοντας ότι οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κινδυνεύουν άμεσα να από καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Οι  παραπάνω διακεκριμένοι  επιστήμονες του Ινστιτούτο μετέδωσαν ωφέλιμα μηνύματα, πρακτική και επιστημονική γνώση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και γενικά των εξαρτήσεων, απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκομώνων γονέων και εκπαιδευτικών της πόλης, που δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την εξάπλωση των ναρκωτικών, ακόμα και σε παιδιά κάτω των 15 ετών.

Τέλος να σημειωθεί ότι η ενημερωτική αυτή εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων. Θα ακολουθήσουν ακόμα πέντε σε ισάριθμες πόλεις της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας.