MY KTEO

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Plan B: Πόσο θα βοηθήσει τη ψυχολογία σου;


Οι συνθήκες στη ζωή αλλάζουν συνεχώς. Όταν προγραμματίζεις κάτι, θέλεις σίγουρα να πετύχει και νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Τι γίνεται, όμως, όταν τα πράγματα αλλάζουν και δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το πλάνο σου;

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, είναι βασικό να έχεις ένα Plan B. Οπωσδήποτε, αυτό δε σημαίνει να έχεις απαραίτητα έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για το καθετί που μπορεί να προκύψει, καθώς αυτό θα σε φορτίσει συναισθηματικά και θα σε επιβαρύνει με αρκετό άγχος.

Πώς μπορείς να είσαι πάντα "πιο έτοιμη";

Ανάπτυξε τη δημιουργικότητά σου: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που είναι σε θέση να βρουν λύσεις σε ένα πρόβλημα είναι περισσότερο δημιουργικοί. Έτσι, όποτε συναντάς μια νέα πρόκληση, κάνε μια γρήγορη λίστα με μερικούς από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να λύσεις το πρόβλημα.

Πειραματίσου με διαφορετικές στρατηγικές και εστίασε στην ανάπτυξη ενός λογικού τρόπου αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων. Με την άσκηση αυτών των δεξιοτήτων σε τακτική βάση θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσεις μια σοβαρή πρόκληση, όταν αυτή προκύψει.

Δες το από άλλη οπτική: Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε κρίση ή πρόβλημα. Αν όμως δεις τον εαυτό σου σαν θύμα σε καθετί αναπάντεχο, η απογοήτευση θα είναι εντονότερη και δε θα έχεις την αυτοπεποίθηση να βρεις ένα Plan B. Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς ποτέ να ελέγχεις τις περιστάσεις και τα εξωτερικά γεγονότα, μπορείς να ελέγχεις μόνο τις δικές σου αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Τροποποίησε τη συμπεριφορά σου ως απάντηση στην αλλαγή: Η πραγματική προσαρμοστικότητα ξεκινά με λογική σκέψη και τελειώνει με σκόπιμη δράση. Είναι μια αναπτυξιακή νοοτροπία, μια κατανόηση του πώς να προσαρμοστείς στην αλλαγή, που μπορεί να καλλιεργήσει ο καθένας μέσω του αυτο-αναστοχασμού, της δημιουργικής σκέψης και της πρακτικής.

Άλλαξε τη διαδικασία σκέψης σου και μη λειτουργείς με το σίγουρο: Άλλαξε τη νοοτροπία "λοιπόν, έτσι έκανα πάντα". Ενώ η αλλαγή μπορεί να συνοδεύεται από φόβο και άγχος, δες την ως ευκαιρία για βελτίωση, μάθηση και ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι είσαι ανοιχτή στις διαφορετικές προοπτικές.

Λειτούργησε με ρίσκο: Λίγη πρόοδος επιτυγχάνεται χωρίς ρίσκο. Όταν κινούμαστε στη ζώνη ασφαλείας μας, δεν εξελισσόμαστε. Το να λειτουργούμε με ένα μικρό ρίσκο στη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση διάφορων καταστάσεων σχετίζεται με ώριμη συμπεριφορά αντιμετώπισης.

Διατήρησε την ψυχραιμία και την ηρεμία σου: Είναι βασικό να μπορείς να διαχειρίζεσαι και τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται.

Θέσε μικρούς στόχους: Αυτό θα σε βοηθήσει να αλλάζεις τη διαχείριση σε διάφορες καταστάσεις βήμα βήμα και να εξελίσσεσαι με αποφασιστικότητα.

Εμπιστεύσου τις δυνατότητές σου: Μπορεί ο εαυτός σου να αναλάβει ρόλους που ποτέ δεν είχες φανταστεί: Να εργάζεσαι με νέους και δύσκολους τρόπους ή να βρίσκεσαι σε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου. Το να πιστεύεις στη δική σου αξία και ικανότητα να μάθεις είναι κάτι που θα βοηθήσει πολύ. Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάθε κατάσταση και υπάρχουν αμέτρητες αβεβαιότητες.

Ωστόσο, μπορείς πάντα να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την έμφυτη ικανότητά του να μαθαίνει και να προσαρμόζεται, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συνθήκες. Πρέπει να είσαι υπομονετική σε κάθε νέο δεδομένο στη ζωή σου. Έχεις τις δυνατότητες να τα καταφέρεις, απλώς ο εαυτός σου χρειάζεται λίγο χρόνο να προσαρμοστεί.

Η αλλαγή είναι μια διαδικασία 
Είναι βασικό για να αναπτύξεις την προσαρμοστικότητα να αφήσεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη και να προσπαθήσει ξανά. Έτσι ακριβώς συμβαίνει η αλλαγή και έρχεται η επιτυχία σε οτιδήποτε προσπαθείς. Ζήσε τη στιγμή, άφησε τον έλεγχο στην άκρη και δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καθετί απρόσμενο τη στιγμή που θα προκύψει.

Το να προσαρμόζεσαι δε σημαίνει ότι "πηγαίνεις με τη ροή" και αφήνεις τα ρεύματα να σε μεταφέρουν. Σημαίνει πως η προσαρμοστικότητα και η ψυχική ευελιξία είναι βασικά χαρακτηριστικά για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στα δεδομένα της πραγματικότητας με επιτυχία.



govastileto.gr