MY KTEO

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ανεμβολίαστοι: Τι αλλάζει με το πρόστιμο και το rapid test


Οδεύει προς τη λήξη το υποχρεωτικό test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τι θα γίνει με τα πρόστιμα για όσους δεν έκαναν εμβόλιο.

Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να κάνουν -με δική τους δαπάνη- ένα rapid test την εβδομάδα, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Την ίδια ώρα, έρχεται επιστροφή προστίμων σε ανεμβολίαστους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, διευκρινίζοντας τι θα γίνει:

Το μέτρο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους φτάνει στο τέλος του, όπως αποκαλύπτει η ημερομηνία που «κρύβει» το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αυτό, είναι ακόμα υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εφόσον ένας εργαζόμενος δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε πρέπει να υποβάλλεται σε rapid test μία φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με διαφορά μίας εβδομάδας, δηλαδή, εάν κάποιος κάνει Δευτέρα, τότε πρέπει να ξανακάνει την επόμενη Δευτέρα.

Το μέτρο θα σταματήσει να ισχύει και όταν σταματήσει να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι σήμερα
Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορoνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορoνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Για ποιους ανεμβολίαστους καταργείται το πρόστιμο
Επιστροφή χρημάτων θα πάρουν οι ανεμβολίαστοι. Η ακύρωση του προστίμου, όμως, έχει προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν πίσω λεφτά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, η διαδικασία για ακύρωση προστίμων σε ανεμβολίαστους είναι στην τελική ευθεία. Αφορά στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά την ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσεις πως ετοιμάστηκε διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας εντός του Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι θα καταργηθεί το πρόστιμο «για όποιον έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου και όποιος το έχει ήδη πληρώσει, θα κινηθεί διαδικασία επιστροφής του ή συμψηφισμού».

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης, ο κ. Πλεύρης τους κάλεσε «να εμβολιαστούν για να γυρίσουν στην δουλειά», επανέλαβε πως «το ΣτΕ έχει πει πως είναι συνταγματική η αναστολή σύμβασης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών και θα το δούμε ξανά μέχρι τέλος του έτους».

Ωστόσο τόνισε - για ακόμη μια φορά - πως προσωπική του άποψη παραμένει πως οι εν λόγω υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν απολυθεί και να έχουν προσληφθεί άλλοι στην θέση τους.



iEidiseis.gr