MY KTEO

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

«Τριπλή επιδημία»: Τι συμβαίνει όταν συγκρούονται κρούσματα γρίπης, RSV και κορονοϊού;


Την ώρα που η τριπλή επιδημία γρίπης, RSV και κορονοϊού θερίζει οι γιατροί μοιράζονται συμβουλές πως να μείνουμε υγιείς.

Καθώς ένας κοινός αναπνευστικός ιός αυξάνεται στα παιδιά, τα κρούσματα γρίπης ανεβαίνουν και ο κορονοϊός σιγοβράζει στο παρασκήνιο, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν για μια πιθανή «τριπλή επιδημία».

Δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός για τον όρο αυτό- αναφέρεται απλώς σε μια σύγκρουση του RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού), της γρίπης και του κορονοϊού σε βαθμό που μπορεί να κατακλύσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Ενώ και οι τρεις ιοί είναι παρόντες αυτή τη στιγμή, δεν κορυφώνονται ο καθένας τους την ίδια στιγμή.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επίπεδα ρεκόρ του RSV στα μικρά παιδιά . Συνήθως, βλέπουμε μια κορύφωση τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αλλά φέτος είναι νωρίτερα», λέει ο Scott Roberts, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους του Yale Medicine.

«Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος ιός στην κοινότητα, αλλά βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ ο RSV και η γρίπη αυξάνονται».

Το μεγάλο ερώτημα, λέει ο δρ Roberts, είναι αν τα κρούσματα RSV θα αρχίσουν να μειώνονται και αν ο COVID-19 θα παραμείνει σχετικά ήσυχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ωστόσο, ότι τα κρούσματα γρίπης θα αυξηθούν. Ένα μεγάλο μέρος αυτού, εξηγεί, είναι η έλλειψη ανοσίας μας από το γεγονός ότι δεν έχουμε εκτεθεί στη γρίπη για αρκετό καιρό λόγω των προφυλάξεων που ίσχυαν (για τον κορονοϊό).

Ο δρ. Scott Roberts και ο δρ. Thomas Murray (παιδίατρος λοιμωδών νοσημάτων του Yale Medicine), ρωτήθηκαν σχετικά με την τριπλή επιδημία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς, ειδικά καθώς πλησιάζει η περίοδος των διακοπών.

Τι συμβαίνει με τον RSV και τα παιδιά;
Ο RSV είναι ένας κοινός και εξαιρετικά μεταδοτικός ιός του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα. Τα περισσότερα παιδιά εκτίθενται στον ιό μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους και ως εκ τούτου αναπτύσσουν έναν βαθμό ανοσίας που καθιστά τα μελλοντικά κρούσματα λιγότερο ενοχλητικά.

Συνήθως, τα παιδιά και οι ενήλικες (που μπορούν ακόμα να κολλήσουν) αναρρώνουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. «Για το μέσο υγιές παιδί, η ηλικία κάτω των 2 ετών αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας. Αλλά ακόμη και έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν νοσηλεύεται», λέει ο δρ Murray.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο σοβαρή για τα πολύ μικρά και τα πολύ μεγάλα παιδιά, καθώς και για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενες παθήσεις, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες ή καρκίνο.

Επιπλέον, λόγω των προφυλάξεων για τον κορονοϊό, πολλά μικρά παιδιά δεν εκτέθηκαν στον ιό τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα με την άρση των περιορισμών, πολλά μολύνονται. Και στα μικρότερα παιδιά, ειδικά σε εκείνα που είναι κάτω των 3 ετών, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες, επειδή οι πνεύμονές τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Τα καλά νέα, λέει ο δρ. Murray, είναι ότι δεν πρόκειται για έναν νέο ιό και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης γνωρίζουν ακριβώς πώς να φροντίζουν τα παιδιά με RSV.
«Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι ο όγκος των άρρωστων παιδιών. Τα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν αρκετά από αυτό, αλλά ξέρουμε πώς να τα βοηθήσουμε», λέει. «Τα παιδιά εισάγονται στο νοσοκομείο για επιπλέον οξυγόνο ή άλλα υποστηρικτικά μέτρα».

Δεδομένου ότι ο RSV ξεκίνησε πολύ νωρίτερα φέτος -με πολλά κρούσματα ακόμη και το καλοκαίρι, κάτι που είναι σχεδόν ανήκουστο- ο δρ Murray λέει ότι η ελπίδα είναι ότι θα υποχωρήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο, ιδίως καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον RSV, αλλά υπάρχουν αρκετά υπό ανάπτυξη. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με υποκείμενη ιατρική πάθηση μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για ενέσεις αντισωμάτων RSV που βοηθούν στην πρόληψη της σοβαρής νόσου.

Τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να προλάβουμε την ασθένεια;
Η γρίπη, ο κορονοϊός και ο RSV είναι όλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εξάπλωσής τους.

«Με τον κορονοϊό, έχουμε επικεντρωθεί κατάλληλα στην ποιότητα του αέρα, αλλά πολλοί από αυτούς τους ιούς μπορούν επίσης να εξαπλωθούν με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών, γεγονός που καθιστά το πλύσιμο των χεριών και τον καθαρισμό των μολυσμένων επιφανειών πραγματικά σημαντικό», λέει ο δρ. Murray.

Ο δρ. Roberts συμφωνεί. «Στην αρχή της πανδημίας, σκουπίζαμε τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πάντα με καθαριστικό, μέχρι που ανακαλύψαμε ότι το COVID δεν εξαπλώνεται μέσω των επιφανειών - αλλά μάλλον από το φτέρνισμα, τον βήχα και την αποβολή αναπνευστικών σταγονιδίων και αερολυμάτων», λέει. «Ο RSV εξαπλώνεται πολύ περισσότερο μέσω μολυσμένων επιφανειών. Ένα παιδί τρίβει μύξες στα χέρια του και βάζει το χέρι σε κάποιον άλλο, και στη συνέχεια αυτό το παιδί βάζει το χέρι του στο στόμα του και μπορεί να μολυνθεί. Το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών είναι πιο κρίσιμα με τον RSV από ό,τι με τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με το yalemedicine η γρίπη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται κάπου στη μέση και μπορεί να μεταδοθεί από αναπνευστικά σταγονίδια, αερολύματα και μέσω μολυσμένων επιφανειών, λέει ο δρ. Roberts. Είναι σημαντικό, επομένως, να εφαρμόζετε αυτό που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ονομάζουν «αναπνευστική εθιμοτυπία», λέει ο δρ Murray. «Αυτό σημαίνει να βήχετε σε ένα χαρτομάντιλο και να το πετάτε αμέσως στα σκουπίδια», λέει.

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η καλύτερη συμβουλή πρόληψης και για τις τρεις ασθένειες είναι να αποφεύγετε τους άλλους που είναι άρρωστοι. «Και αν εσείς ή το παιδί σας είστε άρρωστοι, μείνετε μακριά από τους άλλους μέχρι να βελτιωθείτε και να μην έχετε πυρετό», λέει ο δρ. Murray. «Και αν έχετε μωρό, ειδικά νεογέννητο, να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το ποιος το επισκέπτεται τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του. Θέλετε μόνο άτομα που πλένουν τα χέρια τους και δεν έχουν συμπτώματα να βρίσκονται κοντά στο μωρό».

Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό;
Οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 , με τα διάφορα γράμματα και τους αριθμούς τους, μπορεί να είναι δύσκολο να τις κρατήσει κανείς σε τάξη. Αλλά είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι, μέχρι στιγμής, καμία από αυτές δεν φαίνεται να αυξάνει τις νοσηλείες, λέει ο δρ. Roberts.

«Οι παραλλαγές που είναι οι πιο ανησυχητικές είναι οι BQ 1.1 και BQ 1. Είναι και οι δύο παρακλάδια του BA.5 , και αυξάνονται ταχύτερα. Οι μεταλλάξεις φαίνονται ανησυχητικές, όπου θα περιμέναμε κάποια διαφυγή από το εμβόλιό μας, και ορισμένες από τις θεραπείες μας με μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται επίσης να είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι αυτών των παραλλαγών», λέει ο δρ Roberts. «Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για παραφυάδες του BA.5, οπότε αν λάβετε το δισθενές αναμνηστικό, θα πρέπει να εξακολουθείτε να έχετε αυτή την πρόσθετη προστασία».

Πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας;
Ο φόβος με μια τριπλή επιδημία είναι ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων και για τους τρεις ιούς (γρίπη, RSV, COVID) θα αυξηθούν ταυτόχρονα, γι' αυτό είναι σημαντικό να είστε σε επαφή με τους γιατρούς την κατάλληλη στιγμή.

«Όταν το παιδί σας αρχίζει να έχει βήχα και πυρετό, είναι πάντα καλό να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας, να είστε σε επαφή», λέει ο δρ. Murray.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με τα μωρά, αν δείτε πραγματικά γρήγορη αναπνοή ή οποιαδήποτε κυανό χρώμα γύρω από τα χείλη ή αυτό που αποκαλούμε χρήση των βοηθητικών μυών, δηλαδή αν αρχίσετε να βλέπετε τις ωμοπλάτες όταν αναπνέουν ή δείτε την κοιλιά να ανεβοκατεβαίνει πραγματικά πολύ γρήγορα ή αν το μωρό φαίνεται να μην αισθάνεται άνετα, αυτοί είναι λόγοι για να έρθετε στα επείγοντα», λέει.

Στο τέλος, οι οικογένειες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι το νοσοκομείο είναι ένα πολύ πολυάσχολο μέρος αυτή τη στιγμή, προσθέτει.

«Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να φαίνεται καλά, τότε είναι πραγματικά σημαντικό να ξεκινήσετε με τον παιδίατρό σας. Αλλά σίγουρα, αν ανησυχείτε, η αίθουσα επειγόντων περιστατικών αξιολογεί γρήγορα το παιδί σας για να δει πόσο άρρωστο είναι», λέει ο δρ. Murray. «Και αν είναι αρκετά άρρωστο, θα το δουν πιο γρήγορα».



iEidiseis.gr