MY KTEO

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος"


Εποχική γρίπη- με πολλά κρούσματα πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν- και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προκαλεί βρογχιολίτιδα, θερίζουν στα παιδιά.

"Αν αυξηθούν και τα κρούσματα κορονοϊού, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει προς το Δεκέμβριο, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά", τονίζει μιλώντας στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

Όπως αναφέρει, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπήρχε μεγάλη αύξηση των περιστατικών, με πολλές επισκέψεις και νοσηλείες τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. "Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με δυναμική αύξηση των λοιμώξεων γρίπης και RSV", τονίζει, εκτιμώντας πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη ένα κύμα κορονοϊού στα παιδιά. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, "πολλά παιδιά νόσησαν με κορονοϊό μέσα στο καλοκαίρι, οπότε η ανόσια τους τείνει να φθίνει".

Η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία και στις δραστηριότητές τους, χωρίς τη χρήση προστατευτικής μάσκας, και μετά από δύο χειμώνες όπου τα κρούσματα εποχικής γρίπης ήταν λίγα, οι λοιμώξεις έχουν επανέλθει, και οι ιογενείς (λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον ιό (π.χ. η γρίπη), και οι μικροβιακές (που προκαλούνται από μικρόβιο (π.χ. η πυώδης αμυγδαλίτιδα).

Όσον αφορά στη γρίπη, τα αυξανόμενα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, δεδομένου πως η έξαρσή της κανονικά αναμένεται τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον παιδίατρο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοια έκταση περιστατικών. "Δεν υπάρχει άμυνα και το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει εξασθενήσει", εξηγεί.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, στο ιατρείο έρχονται παιδιά με βρογχίτιδα, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδα, ενώ παιδιά κολλούν τους γονείς και μετά ξανανοσούν τα ίδια.

"Από πληροφορίες που έχω από τα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και από το δημόσιο Αγία Σοφία νοσηλεύονται πολλά παιδιά με γρίπη, με αναπνευστικές λοιμώξεις από RSV (σοβαρός αναπνευστικός ιός), με πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις κλπ.Την ίδια εικόνα έχουμε και από τα ιατρεία μας. Παρότι το σύστημα δεν πιέζεται, εντούτοις η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ταλαιπωρεί αφάνταστα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με πολλούς από τους γονείς να έχουν κολλήσει", ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό του ανωτέρου αναπνευστικού που μολύνει κυρίως παιδιά. Φέτος, ωστόσο, έχει παρουσιαστεί σε μεγάλο ποσοστό σε ηλικιωμένα άτομα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί .

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξημένη πιθανότητα η λοίμωξη RSV να προκαλέσει επιλεγμένη πνευμονία, καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη των ιών SARS-CoV-2, RSV και γρίπης. Τα πιο κοινά συμπτώματα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός.

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μια σημαντική ένδειξη του ιού SARS-COV-2. Ο έμετος και η διάρροια είναι πιο συχνά με τηνCovid-19 και σε κάποιο βαθμό τη γρίπη, σε σύγκριση με τον RSV.

Μία άλλη ένδειξη είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εμφανίζουν συμπτωματολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την έναρξη τους.

Η καταρροή και ο συριγμός είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV και να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα. Η βρογχιολίτιδα είναι φλεγμονή και συμφόρηση στους μικρούς αεραγωγούς των πνευμόνων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τον ήχο συριγμού.



themamagers.gr