MY KTEO

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

To Μεγάλο Φαγοπότι: Τρεις ιστορίες με «γαλάζιους σταρ» των απευθείας αναθέσεων


Γαλάζια φάμπρικα με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις συντηρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ένα μέρος από το «πάρτι» με ζεστό κρατικό χρήμα εν μέσω κρίσης.

Από τη μια η κυβέρνηση και επικαλείται τη διαφάνεια και από την άλλη δίνει δουλειές από την «πίσω πόρτα». Μάλιστα το 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε τον τριπλασιασμό του ανώτατου ορίου των απευθείας αναθέσεων.

Υπάρχει δε, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για μοίρασμα δημόσιων έργων. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά μόνο σε εξαιρετικές και ειδικές περιπτώσεις.

Onex - Απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ
Η ιδιωτική εταιρεία ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Π. Ξενοκώστα, μέσα σε τρία χρόνια εισέπραξε 50 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαδικασιών από τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier. Η Onex είναι η εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπό το εκβιαστικό δίλημμα Γεωργιάδη «Onex ή κλείσιμο».

Από το 2019 και μετά, τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier δεν κάνουν απλώς ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) κάποιων δραστηριοτήτων τους: Τις έχουν εκχωρήσει όλες με - σχεδόν φωτογραφικό τρόπο - στον ίδιο ιδιώτη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, η ONEX TECHNOLOGY SYSTEMS & BUSINESS SOLUTIONS, θυγατρική της ΟΝΕΧ, είχε πάρει με απευθείας ανάθεση έργα αξίας 272.080 ευρώ, μεταξύ άλλων για την προμήθεια εξοπλισμού και υποστήριξη της λειτουργίας «του Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εκατοντάδες συμβάσεις κέρδισε με σειρά απευθείας αναθέσεων και «κλειστών» διαγωνισμών (δηλαδή, με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση) και επίκληση των έκτακτων αναγκών λόγω κορονοϊου. Προκύπτουν 186 πανομοιότητες συμβάσεις για αναθέσεις των ΕΛΤΑ στην Onex από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022: 130 για τα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές και 56 για τα ΕΛΤΑ Α.Ε. Τα ποσά κυμαίνονται από 20.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ΟΝΕΧ δεν έχει δικούς της εργαζόμενους για να υλοποιήσει τέτοιο έργο. Τους ενοικιάζει με τη σειρά της από άλλες εταιρείες. Αρχικά από εταιρεία που ανήκε στον όμιλό της και ακολούθως από τρίτες εταιρείες. Ενας από τους βασικούς υπερεργολάβους είναι η ΙΚΕ SPEEDCON SMPS, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020, έχει έδρα στον Πειραιά και αντικείμενο την εσωτερική διαλογή, διαμετακόμιση, παραλαβή, μεταφορά και ταχυμεταφορά δεμάτων: Το 2020 είχε κύκλο εργασιών 4,9 εκατ. ευρώ.

Την αποκάλυψη έκανε ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης και το τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. «50 εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε μόλις 3 χρόνια σε μια εταιρεία (την ΟΝΕΧ), αρχικά με απευθείας αναθέσεις και μετά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς, στους οποίους μόνο η ΟΝΕΧ μπορούσε να συμμετάσχει. Ουσιαστικά έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους δύο οργανισμούς, χωρίς το κράτος να έχει εισπράξει τίμημα. Αντιθέτως μάλιστα, πληρώνει ΑΔΡΑ τον τρίτο στον οποίο «παραχώρησαν» τους δημόσιους Οργανισμούς. Δηλαδή η ανάδοχος ΟΝΕΧ «τσεπώνει» με βάση ένα πρόχειρο υπολογισμό περί τα 25 εκ. € σε τρία χρόνια, μόνο ως μεσίτρια (νταβατζής λέγεται λαϊκά) μεταξύ των ΕΛΤΑ και της εταιρείας που έχει τους εργαζόμενους» (σ.σ. SPEEDCON SMPS) αναφέρει o Π. Πολάκης, ρίχνοντας τα βέλη του στους Κυριάκο Πιερρακάκη, Θόδωρο Λιβάνιο και Γιώργο Γεωργαντά.

10πλάσια κέρδη μέσα σε έναν χρόνο
Με αναθέσεις που αγγίζουν το μισό εκατ. ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι σε περίοπτη θέση στη λίστα των αναθέσεων. Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης μίλησε «Πιτσίκα GATE», που όπως επισήμανε «είναι πολύ πιο βαθύ από όσο φαίνεται».

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς το 2016 ανέλαβε την υλοποίηση του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, έλαβε με απευθείας ανάθεση 287.000 ευρώ από τα ΕΛΤΑ την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κάλυψη 56-70 θέσεων Συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών.

Επίσης, απευθείας ανάθεση ύψους 59.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών στην ΕΡΤ για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος της Απόδοσης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Όπως και ανάθεση ύψους 90.000 ευρώ παροχή υπηρεσιών στον ΑΔΜΗΕ μοντέλο ικανοτήτων, online testing και συνεντεύξεις.

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωσε ότι η εταιρία της Ρεβέκκας Πιτσίκα, δεκαπλασίασε τα κέρδη της, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της. Σε ανακοίνωσή της η Ρεβέκκα Πιτσίκα αναφέρει ότι «η People for Business δραστηριοποιείται από το 2007, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις και βραβεία». Προσθέτει ότι η εταιρεία έχει «ένα κύκλο εργασιών που αθροιστικά για την τελευταία τριετία θα ξεπεράσει τα 5,5 εκ. ευρώ». Σημειώνει δε, πως «έχουμε συμμετάσχει αρκετές φορές – και την τελευταία τριετία – ως εταιρεία σε διαγωνισμούς για έργα του δημόσιου κάποιους τους έχουμε κερδίσει, κάποιους τους έχουμε χάσει».

«Μπορεί να μας πει η κ. Πιτσίκα ή κάποιος από την κυβέρνηση, πως γίνεται μέσα σε ένα χρόνο η εταιρία People for Business να δεκαπλασίασε τα κέρδη μετά φόρων σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της;» διερωτάται ο Μάριος Κάτσης και διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με τις «απευθείας αναθέσεις - αστραπή».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο Μάριος Κάτσης:
«Το Πιτσίκα GATE είναι πολύ πιο βαθύ από όσο φαίνεται. Έπειτα από τις αποκαλύψεις του Π. Πολάκη περί αναθέσεων που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο € από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξέδωσε μια ανακοίνωση που όχι μόνο…μπάζει αλλά καρφώνεται κιόλας.

Η κ. Πιτσίκα στην ανακοίνωσή της όλο έκπληξη μας πληροφορεί με επικριτικό ύφος πως «η People for Business δραστηριοποιείται από το 2007, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις και βραβεία» πως έχει «ένα κύκλο εργασιών που αθροιστικά για την τελευταία τριετία θα ξεπεράσει τα 5,5 εκ. ευρώ» ενώ όλο νόημα σημειώνει πως «έχουμε συμμετάσχει αρκετές φορές – και την τελευταία τριετία – ως εταιρεία σε διαγωνισμούς για έργα του δημόσιου κάποιους τους έχουμε κερδίσει, κάποιους τους έχουμε χάσει»

Προσπερνούμε το γεγονός πως η ίδια ομολογεί πως την τελευταία τριετία έχει τζιράρει 5.5εκ € που όλως τυχαίως ταυτίζεται με την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος του οποίου διατηρεί το μητρώο στελεχών.

Μπορεί να μας πει η κ. Πιτσίκα ή κάποιος από την κυβέρνηση, πως γίνεται μέσα σε ένα χρόνο η εταιρία People for Business να δεκαπλασίασε τα κέρδη μετά φόρων σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό της; Φαίνεται έπιασαν τόπο τα πήγαινε-έλα στα Υπουργεί​α και τις ΑΕ του Δημοσίου.

Μπορεί να μας πει η κ. Πιτσίκα τι μέσο όρο κερδών είχε η εταιρία από το 2007 που συστήθηκε έως και το 2019 που βγήκε η ΝΔ του συνεργάτη της κ. Μητσοτάκη να συγκρίνουμε;

Με περισσό θράσος που μόνο όσοι νιώθουν «ανέλεγκτοι» διαθέτουν επικαλείται πως οι απευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες άρα κακώς την καταγγέλλουμε.

Μπορεί όντως οι απευθείας αναθέσεις να είναι νόμιμες και υπό προϋποθέσεις αναγκαίες, όμως μπορεί να μας απαντήσει που έχει ξαναδεί διαδικασία απευθείας ανάθεσης-αστραπή που ο φορέας (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας/αρ. Σύμβασης 46/2022) ζητάει προσφορές στις 23-5-2020 και στις 25-05-2022 επιλέγεται η εταιρία της PfB ως ανάδοχος;

Μια στάση στον ΟΑΣΑ 2 ημερών η κυρία Πιτσίκα και τζίραρε! Ελπίζουμε να μην μαθαίνει τέτοια success stories στους εγγεγραμμένους στο μητρώο στελεχών της ΝΔ γιατί θα ξαναχρεοκοπήσουν τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωσή της είναι η μόνη επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος παρά τις αποκαλύψεις ότι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί όπως οι κ.κ. Δένδιας και Γεραπετρίτης την είχαν διορίσει σε εποπτευόμενους φορείς.

Η κ. Πιτσίκα φαίνεται πως δεν είναι απλά ένα «enfant gâté» του καθεστώτος. Είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του επιτελικού κράτους να αλώσει κομματικά το Δημόσιο με διορισμούς από το μητρώο Μητσοτάκη με σκοπό τη δημιουργία ενός κράτους ΙΧ. Και να της μείνει και κάτι στην τσέπη…

Υ.Γ.: Eπειδή ένα βραβείο-πιστοποίηση που επικαλείται η κ. Πιτσίκα είναι το Greate place to Work το έχει λάβει κατά σύμπτωση και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μήπως η κ. Πιτσίκα μέσω της PfB έκανε για λογαριασμό του Υπερταμείου τη στελέχωση της ΔΕΗ με γαλάζιους διευθυντές και επέλεξε και τον σημαιοφόρο των golden boys κ. Στάσση; Αναμένουμε απαντήσεις».

Η σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η ειδική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη και συντονίστρια στη ΝΔ, Χάρις Κούτση είναι μια άλλη περίπτωση. Πρώην συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη όταν ήταν ευρωβουλευτής και σύμβουλός του την περίοδο 2007 – 2009 στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης, η Χάρις Κούτση είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Nord Quality Services.

Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ως «ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού για επενδύσεις» αλλά και «ειδική σύμβουλος Λιμένων και Επενδύσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας».

Εκτός από την Nord Quality Services, η Χάρις Κούτση συμμετείχε μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο σε μία ακόμη εταιρεία. Απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 το 35% της εταιρείας με την επωνυμία «BUILD, ENGAGE AND SPREAD CONSULTING SERVICES» και διακριτικό τίτλο Virality, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η Virality «είναι μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και δημιουργικών υπηρεσιών» που δραστηριοποιείται στον «ευρύτερο κλάδο της επικοινωνίας».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 από τον Νίκο Δημάκη ο οποίος συμμετείχε σε ποσοστό 35%. Ο κ. Δημάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2020 ο Δημάκης αποχώρησε από την Virality και μεταβίβασε το ποσοστό του στον Ανδρέα Μπαλομήνου. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου του 2021 η Χάρις Κούτση απέκτησε το ποσοστό του. Παράλληλα απέκτησε την «αρμοδιότητα της διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας». Στη συνέχεια, αποχώρησε από την εταιρεία λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022. Δηλαδή παρέμεινε ως μέτοχος με ποσοστό 35% από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Ιουλίου του 2022.

Την περίοδο εκείνη η Virality έλαβε διάφορες δουλειές από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τη Διαύγεια, στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε απευθείας στην Virality «την ψηφιακή προώθηση των εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου εορτασμού 2021 της Περιφέρειας Αττικής που θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίον Άρεως». Το κόστος της ανάθεσης ανήλθε σε 19.964 ευρώ μαζί με ΦΠΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η εταιρεία έλαβε ακόμη ένα project για λογαριασμό του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επρόκειτο για «σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποστήριξης διαχείρισης του εταιρικού προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έναντι ποσού ύψους 5.000 ευρώ.

Ένα μήνα μετά η εταιρεία έλαβε έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2022 η εταιρεία ανέλαβε το υποέργο με τίτλο «Κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Επικοινωνίας και Δημοσιότητας για τον Αλιευτικό Τουρισμό», του έργου «Δημοσιότητα, Προβολή & Πληροφόρηση του Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020». Το κόστος ανήλθε σε 30.000 ευρώ και ήταν παραδοτέο σε τρεις φάσεις, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση. Με απλά λόγια η εταιρεία την περίοδο που η κα Κούτση είναι μέτοχος με 35% πήρε έργα από το κράτος συνολικής αξίας 55.000 ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες. Κάτι που ναι μεν μπορεί να είναι νόμιμο αλλά εγείρει σοβαρά ζητήματα κατά πόσο είναι πολιτικά ορθό και ηθικό.



iEidiseis.gr