MY KTEO

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Έτος που ανατράπηκαν οι βεβαιότητες το 2022 -Τι προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της Κάπα Research


Ως το έτος που «ανατράπηκαν οι βεβαιότητες» χαρακτηρίζει το 2022 η Κάπα Research, που παραθέτει τις σημαντικότερες δημοσκοπήσεις του έτους.

Σε ένα «μάζεμα» των σημαντικότερων ερευνών που έκανε η εταιρεία για το 2022, έβγαλε το «αποτύπωμα» της χρονιάς τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο.

Στα σημαντικότερα ευρήματά της, η Κάπα Research αναφέρει τι αίσθηση αφήνει στον κόσμο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η αστάθεια και το μεταναστευτικό, καθώς και τις αναταράξεις στο «εσωτερικό μέτωπο» με την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, αλλά και εν όψει των επερχόμενων εκλογών τις προτιμήσεις του στην κάλπη.

Δημοσκοπήσεις Κάπα Research: 9 στους 10 ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της εταιρείας ήταν η έντονη ανησυχία των πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι 9 στους 10 (91%) δήλωσαν πολύ ή ιδιαίτερα ανήσυχοι, ενώ στο 83% είναι το ποσοστό που θεωρεί ότι ο πλανήτης ζει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ενα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο στο δίλημμα αν πρέπει η Δύση να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ αυτής της σκέψης ήταν η πλειοψηφία, αλλά σε ποσοστό 48%. Στο 25% ήταν οι αναποφάσιστοι και στο 23% υπέρ της Ρωσίας, ενώ στα ίδια επίπεδα περίπου είναι και η άποψη της υπόλοιπης Ευρώπης.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, το 93% δήλωσε ανήσυχο για τις επιπτώσεις στην ακρίβεια, με το 66% να περιορίζει τα έξοδα του νοικοκυριού και το 61% να μειώνει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η ενεργειακή κρίση που φέρνει προβληματισμό και η ελπίδα των ΑΠΕ

Παράλληλα, το 66% θεωρεί πως οι ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης θα αποτελέσουν την πιο βασική λύση.

Οσον αφορά την ένταση με την Τουρκία, σχεδόν οι 6 στους 10 φοβούνται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και οι 5 στους 10 στρατιωτική παρέμβαση. Υπάρχει ωστόσο καθολική σχεδόν εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις, από το 81% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η αστάθεια στην Ευρώπη, αλλά και τις γύρω περιοχές, δείχνει μια τάση των Ελλήνων να πιστεύουν πως η χώρα θα είναι πιο ασφαλής στην Ευρωζώνη. Το 71%, μάλιστα, ψηφίζει υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσον αφορά το εσωτερικό, η ακρίβεια χαρακτηρίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα, προσπερνώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της δημοκρατίας και την ανεργία.

Οι περισσότεροι, το 68%, τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης στην πολιτική επιδομάτων στήριξης και επιθυμούν να συνεχιστεί, ώστε να διευκολύνει τα νοικοκυριά.

Στην κορυφή του προβληματισμού η ακρίβεια, αφήνει πίσω της τον κορωνοϊό

Σε πιο στοχευμένες έρευνες, στη βόρεια Ελλάδα τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως προκύπτει από έρευνα της Kapa Research. H ανεργία συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους σε Δυτική Μακεδονία, Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, ενώ στην κεντρική Μακεδονία ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι η μείωση των εισοδημάτων και μετά η ανεργία.

Οσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, δεν αλλάζει τίποτε στον χάρτη, καθώς η ΝΔ έχει ένα σταθερό προβάδισμα 8 μονάδων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9 μονάδων έναντι του Τσίπρα όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Τέλος, στο ενδεχόμενο δικομματισμού σε δεύτερη κάλπη, στις εκλογές του 2023, η Νέα Δημοκρατία σε δύο δημοσκοπήσεις δείχνει πως έχει μία σταθερή διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενδεχόμενο δεύτερης Κυριακής, τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Σεπτέμβριο, το κυβερνών κόμμα δείχνει να προσπερνά τις 33 μονάδες, έναντι 26,4 του ΣΥΡΙΖΑ.




iefimerida.gr