MY KTEO

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Τα Χριστούγεννα "κλειδώνουν" οι εκλογές του 2023 και τα νέα προεκλογικά "τυράκια"


Τα Χριστούγεννα του 2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι στο βουνό παίρνει πολιτικές αποφάσεις και πράγματι στις διακοπές του τότε στο Μέτσοβο είχε πάρει την απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εφέτος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ότι θα περνούσε α Χριστούγεννα και πάλι στο Μέτσοβο, αφήνοντας έτσι εμμέσως να εννοηθεί ότι θα λάμβανε στο βουνό τις οριστικές αποφάσεις του για την ημερομηνία των εκλογών του 2023.

Τελικά ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει γιορτές στα Χανιά, όμως η αλλαγή προγράμματος του πρωθυπουργού δεν αναιρεί ότι την περίοδο των εορτών θα κλειδώσει ο σχεδιασμός του 2023. Και η Κρήτη άλλωστε διαθέτει ένα διάσημο βουνό, τον Ψηλορείτη.

Η ανακοίνωση του FoodPass, δηλαδή της επιδότησης του 10% στα ψώνια των νοικοκυριών σε σουπερμάρκετ κλπ από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες, απομακρύνει πάντως το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών αμέσως μόλις μπει το νέο έτος.

Και αυτό καθώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί πρώτα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε όταν οι πολίτες πάνε στις κάλπες να έχουν λάβει και αυτό το επίδομα.

Η δε συμφωνία που έκλεισε στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ από τις 15 Φεβρουαρίου, διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα μέτρα στήριξης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο είχε κρατήσει “καβάτζα” ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και νέα μέτρα, με το βλέμμα πάντα στις κάλπες.

Από την άλλη το 2023 θα μπει με αυξημένες τιμές στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Πολιτικά πάντως το Μαξίμου ποντάρει ιδιαίτερα στην αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το νωρίτερο που αναμένεται να στηθούν κάλπες είναι το Μάρτιο.

Το Μάρτιο πάντως έχει προγραμματιστεί ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και αυτό είναι ένα ακόμη θέμα που θα λάβει υπόψη του ο πρωθυπουργός στον εκλογικό σχεδιασμό.

Η Κυριακή 26 Μαρτίου είναι μία πιθανή ημερομηνία. Ωστόσο στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας οι περισσότεροι θεωρούν ότι εάν οι πρώτες εκλογές γίνουν πριν το Πάσχα, οι δύο πιθανότερες Κυριακές είναι η 2α Απριλίου (με κίνδυνο πάντως να γίνουν συνειρμοί με την… Πρωταπριλιά) και η 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να στηθούν πριν τις 22 Μαΐου, οπότε και ξεκινούν οι προαγωγικές εξετάσεις, επομένως η “ιδανική” ημερομηνία είναι η Κυριακή 14 Μαΐου.

Υπάρχει όμως και η άποψη πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει “κάτι ακόμη” το Πάσχα ως επίδομα και να προκηρύξει τις πρώτες εκλογές για τις 14 Μαΐου, ώστε οι δεύτερες κάλπες να στηθούν αφού ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις στις 22 Ιουνίου, δηλαδή πιθανότατα την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Θιασώτης αυτής της άποψης φαίνεται να είναι και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δήλωσε ότι “θα φάμε με την ησυχία μας το αρνάκι του Πάσχα στο χωριό”.

Σχετικό βέβαια είναι αυτό, αφού από το νέο έτος η χώρα μπαίνει ουσιαστικά και “επισήμως” σε προεκλογική περίοδο.