MY KTEO

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ποιοι κερδίζουν μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ για ηλεκτρονικές πληρωμές


Το μέτρο αφορά πληρωμές σε κλάδους που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής και θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. 

Κερδισμένοι θα βγουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, κάποιοι θα δουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από το νέο έτος και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρείται το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Δηλαδή, το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 5.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει ηλεκτρονικές δαπάνες 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων.

Ωστόσο, για να φτάσει κάποιος τη μέγιστη μείωση φόρου, στα 2.200 ευρώ, θα πρέπει να έχει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όπου και εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44%.

Ποιους κλάδους αφορά
Οι κλάδοι στους οποίους οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών μετρούν για τη μείωση φόρου είναι: κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ, σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Συντελεστές φορολογίας
Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγροτικές εργασίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος.

Για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος οι συντελεστές είναι, 22%, 28% και 36%, ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 44%.

Επομένως ανάλογα με το εισόδημα και τον συντελεστή φορολογίας θα υπολογιστεί η έκπτωση φόρου.

Παράδειγμα:
- Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί έκπτωση φόρου 450 ευρώ.
- Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ η έκπτωση φόρου φτάνει τα 1.400 ευρώ.

Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου και τη διατήρηση του αφορολόγητου, ο φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές, των οποίων το ποσό θα φτάνει το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός του και μέχρι τα 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, εάν οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν φτάσουν στο 30%, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ως πρόστιμο το 22% του ποσού της διαφοράς που του μένει μέχρι τη συμπλήρωση του 30%.

Εξαιρέσεις
Στο μέτρο αυτό υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις. Σε αυτές ανήκουν:
  • οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
  • άτομα με αναπηρία άνω του 80%,
  • όσοι υπηρετούν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,
  • φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
  • φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
  • φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών),
  • διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα,
  • φυλακισμένοι.


newsbomb.gr