MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Αντικειμενικές αξίες για πρώτη φορά σε 2.500 περιοχές της χώρας


Στα 900 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν οι Έλληνες με την ένταξη των τελευταίων 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού (σήμερα ξεπερνάει τα 760 δισ. ευρώ). 

Οι περιοχές αυτές κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται σε αρκετές περιπτώσεις για περιοχές με πολύ λίγους κατοίκους, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Είναι ενδεικτικό ότι σε νησιά όπως η Νίσυρος, η Τήλος κ.ά. υπάρχουν ερειπωμένα χωριά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βρίσκονται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις οικισμών και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Ανδρος, με λιγοστούς κατοίκους, τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οι εκτιμητές που θα πιάσουν δουλειά το νέο έτος έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να προτείνουν την τιμή ζώνης σε όλες αυτές τις περιοχές, όπως επίσης και οι δήμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.500 οικισμοί αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνάει το 1,5% του συνολικού πληθυσμού. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής, όπου διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες που ήταν εκτός συστήματος υπάρχουν ακίνητα και σε κάποιες μόνιμοι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε το 2021, και οι τιμές ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, εντάχθηκαν στο σύστημα 3.463 περιοχές. Και στην αναπροσαρμογή του 2021 ο μεγάλος όγκος αφορούσε νησιωτικές περιοχές.

Για παράδειγμα εκτός ήταν τα Κύθηρα, η Ικαρία, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, καθώς και μεγάλα τμήματα της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Σάμου, της Χίου και της Λήμνου.

Για τις υπό ένταξη 2.500 περιοχές:
• Σε 550 υπό ένταξη οικισμούς με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονται περισσότεροι από 50 κάτοικοι.
• Σε 800 οικισμούς οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 50.
• Σε 500 οικισμούς οι κάτοικοι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονται σε 10 άτομα.
• Σε 650 οικισμούς δεν υπάρχει καταγεγραμμένος κανένας κάτοικος.


newsbomb.gr