MY KTEO

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Λέκκας για Νότια Εύβοια: Πιθανότητα για νέο σεισμό 5 ρίχτερ

 


Μεγάλη ανησυχία έχει καταβάλει τους κατοίκους της νότιας Εύβοιας, που δοκιμάζονται από τις αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που πλήττουν το νησί από νωρίς το πρωί της Τρίτης 29/11.

 

Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε στις 6:30 π.μ. μεγέθους 4,8 ρίχτερ ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, με έναν νέο σεισμό 5 ρίχτερ να σημειώνεται το βράδυ της Τρίτης στις 22:06.

 

Ο δεύτερος σεισμός περιέπλεξε αρκετά το σκηνικό για τον κύριο σεισμό, με τους σεισμολόγους να εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με το ρήγμα της νότιας Εύβοιας, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας που δεν συνηθίζει να δίνει τόσο συχνή ακολουθία.

 

Οι ειδικοί εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί, καθώς όπως αναφέρουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων για να ελεγχθεί και να διατυπωθεί με σιγουριά ποιος είναι ο κύριος σεισμός.

 

Και την Τετάρτη 30/11 οι δονήσεις στην Εύβοια συνεχίστηκαν, με την περιοχή να πλήττεται και από την κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ, ενώ το ενδεχόμενο για έναν νέο σεισμό της τάξεως των 5 ρίχτερ είναι ακόμα ανοιχτό.

 

Ο Ευθύμιος Λέκκας, έδωσε την δική του εκτίμηση για την εξέλιξη του φαινομένου.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «Έχουμε μία πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται, ωστόσο υπάρχει ακόμη πιθανότητα για νέο σεισμό μεγέθους 5 ρίχτερ».

 

Παράλληλα ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «τόσο ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας όσο και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει».

 

Ήδη πολίτες που έμεναν σε παλιά, επίφοβα για ζημιές σπίτια, ή σπίτια τα οποία είχαν υποστεί ρωγμές έχουν απομακρυνθεί από αυτά με μέριμνα των Δήμων, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με απόφαση της πολιτείας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά προληπτικά, τόσο σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου όσο και αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και θα ξαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

 

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας, συστήνει προσοχή στους κατοίκους της περιοχής, «να συμβουλεύονται και να ακούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και Δήμων και να αποφεύγουν τόσο την διαμονή αλλά ακόμη και την διέλευση από παλιά σπίτια».

 

Σχετικά με το εάν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά η εκδήλωση ενός νέου σεισμού 5 ρίχτερ, ο κ. Λέκκας σημείωσε στο Newsbomb.gr πως «αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της ακολουθίας, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα πότε ακριβώς μπορεί να εκδηλωθεί, αν δούμε μία σεισική ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς 3,5-4 ρίχτερ, τότε θα είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο έγκριτος γεωλόγος, «Δεν φαίνεται να υπάρχει φόβος για κάτι μεγαλύτερο, όμως είναι καλό να ενημερωνόμαστε και να προλαμβάνουμε, για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα».