MY KTEO

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Τα 7 καλύτερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για παιδιά και μεγάλους


«Το κοριτσάκι με τα Σπίρτα», «ο μολυβένιος στρατιώτης», ο «Καρυοθραύστης» και ο «Σκρουτζ» είναι μερικά από τα πιο κλασσικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια που έχουν περάσει από χέρια γονιών και παιδαγωγών και κάνουν τα μικρά παιδιά να ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς.

Ιστορίες με θαύματα, γεμάτες μαγεία. Μηνύματα καλοσύνης και αλληλεγγύης. Τα Χριστούγεννα είναι και για μικρούς και για μεγάλους. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε διαβάσει παραμύθια και ιστορίες που κλείνουν μέσα τους το πνεύμα των Χριστουγέννων; Χαρούμενες, λυπητερές, με happy end και κάποιες όχι.

«Το κοριτσάκι με τα Σπίρτα», «ο Μολυβένιος στρατιώτης», ο «Καρυοθραύστης» και ο «Σκρουτζ» είναι μόνο κάποια από τα πιο κλασσικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Έχουν περάσει από χέρια γονιών και παιδαγωγών και κάνουν τα μικρά παιδιά να ταξιδεύουν με την φαντασία τους σε κόσμους μαγικούς.

Παραμύθια που άντεξαν στον χρόνο, διασκευάστηκαν, μεταφέρθηκαν στο σινεμά, έγιναν animation, όπερα, μπαλέτο, γνωρίζουν συνεχώς νέες αναγνώσεις, μεταφράσεις και ευφάνταστες εικονογραφήσεις.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν...

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς
Ποιος δεν έχει διαβάσει το κλασσικό παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς με τον τσιγκούνη και γκρινιάρη Εμπενίζερ Σκρουτζ που αδιαφορεί για τα Χριστούγεννα;

Μόνο που δεν αδιαφορεί μόνο για αυτά αλλά και για την αφοσίωση του υπαλλήλου του και του ανιψιού του.

Μέχρι που τον επισκέπτονται το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων. Και τότε ο Σκουτζ αλλάζει για πάντα.

Πρόκειται για το διασημότερο χριστουγεννιάτικο παραμύθι και μάλιστα, ο Ντίκενς συνήθιζε να το διαβάζει ο ίδιος μπροστά σε κοινό σε δημόσιες αναγνώσεις.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για τις αξίες που μας μεταδίδει η γιορτή των Χριστουγέννων.

Πλοκή: Μία κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι μιας χιονισμένης πόλης - χαρούμενοι και ζεστά ντυμένοι, φορτωμένοι με ψώνια και δώρα - βάδιζαν βιαστικοί προς τα γιορτινά τους σπίτια, αγνοώντας μία μικρή ορφανή πλανόδια πωλήτρια. Με σβησμένη φωνή, ψιθύριζε αχνά πως δεν ζητιάνευε αλλά πως πουλούσε σπίρτα για να ζήσει. Τότε μια άμαξα πέρασε γρήγορα και η μικρή μόλις που πρόλαβε να τραβηχτεί στην άκρη του δρόμου. Το ένα της τσόκαρο τινάχτηκε μακριά - ένα αγόρι κουκουλωμένο ζεστά το πήρε και έφυγε τρέχοντας - ενώ τα σπίρτα έπεσαν από την ποδιά της και σκορπίστηκαν στον υγρό δρόμο. Το κοριτσάκι γονάτισε στο χιόνι και άρχισε να μαζεύει ένα-ένα τα μουσκεμένα σπίρτα. Αυτά ήταν όλο το βιος και όλος ο κόσμος της, αφού γονείς, σπίτι, οικογένεια ήταν μία μακρινή ανάμνηση γι' αυτή.

Έκανε παγωνιά, αλλά φοβόταν να γυρίσει στην τρώγλη της καθώς ο πατέρας της θα την χτυπούσε μην έχοντας πουλήσει τα σπίρτα. Σε κάποιο παράθυρο είδε ένα στολισμένο δωμάτιο και μία τρυφερή μανούλα να ταΐζει με στοργή και απέραντη αγάπη την κορούλα της. Τότε βούρκωσε. Αποκαμωμένη και μελαγχολική βρήκε καταφύγιο σε μια γωνιά και άναψε ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Στην λάμψη τους είδε αρκετά υπέροχα οράματα, συμπεριλαμβανομένων ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιορτινών διακοπών. Το κορίτσι κοίταξε προς τον ουρανό είδε ένα πεφταστέρι και θυμήθηκε την γιαγιά της να λέει πως ένα τέτοιο αστέρι σημαίνει πως κάποιος πέθανε και πάει στον παράδεισο. Καθώς άναψε το επόμενο σπίρτο είδε ένα όραμα με την γιαγιά της, ο μόνος άνθρωπος που της έδειξε καλοσύνη και αγάπη. Άναβε το ένα σπίρτο μετά το άλλο για να κρατήσει το όραμα της γιαγιάς κοντά της για όσο περισσότερο μπορούσε.

Το κοριτσάκι πέθανε και η γιαγιά της μετέφερε το πνεύμα της στον παράδεισο. Το επόμενο πρωί περαστικοί βρήκαν το νεκρό παιδί στην γωνιά, τριγυρισμένο από αναρίθμητα καμένα σπίρτα.

(Ανάλογα την ηλικία μπορείτε να αλλάξετε το τέλος της ή να διαβάσετε μια πιο εξευγενισμένη μορφή της).

«Η βασίλισσα του χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Από τα πιο αγαπημένα βιβλία του διάσημου συγγραφέα, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 21 Δεκεμβρίου του 1844 στα Νέα Παραμύθια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση παραμύθια του.

Η ιστορία ακολουθεί το μοτίβο της πάλης του καλού και του κακού και αφηγείται τη συγκινητική περιπέτεια δύο αγαπημένων φίλων, της Γκέρντα και του Κάι.

Σε έναν κόσμο φανταστικό, παγωμένο και απόμακρο, κυριαρχεί η γοητευτική Βασίλισσα του Χιονιού που σαγηνεύει τους ανθρώπους με την ομορφιά της, έχοντας για όπλο ένα μαγικό καθρέφτη. Όποιος τον κοιτά χάνει τα καλά του συναισθήματα και ξεχνάει τους φίλους του.

Ο καθρέφτης συνεχώς μεγαλώνει και ανεβαίνει πολύ ψηλά σκεπάζοντας τη γη, ώσπου μια μέρα ξεφεύγει από τα χέρια των κακών καλικαντζάρων, πέφτει με δύναμη στο χώμα και σπάει σε χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια που σκορπίζουν παντού. Τα μικρά γυαλάκια σφηνώνονται στα μάτια του Κάι και παγώνουν την καρδιά του. Η Βασίλισσα του Χιονιού εμφανίζεται με το ασημένιο άρμα της, τυλιγμένη σε ένα σύννεφο από νιφάδες χιονιού και αρπάζει τον Κάι για να τον οδηγήσει στο γυάλινο παλάτι... φιλοδοξεί να γίνει ο Πρίγκιπας της παγωμένης ζωής της.

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Ένα παραμύθι ύμνος στην διαφορετικότητα και την αληθινή αγάπη.

Η πλοκή: Ένα μικρό αγόρι έλαβε από τους γονείς του ως δώρο γενεθλίων ένα κουτί με μολυβένια στρατιωτάκια. Ανάμεσά τους κι ένα στρατιωτάκι που είχε μόνο ένα πόδι. Στεκόταν όρθιο, κρατώντας το όπλο του. Το αγόρι αγάπησε πολύ αυτό το στρατιωτάκι. Έβαλε τους στρατιώτες του δίπλα σε ένα χάρτινο κάστρο που στην είσοδό του υπήρχε μια μπαλαρίνα.

Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, το βράδυ, όταν τα παιδιά κοιμούνται, τα παιχνίδια ζωντανεύουν και αρχίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Κάποιο από αυτά τα βράδια, ο στρατιώτης με το ένα πόδι αγάπησε την μπαλαρίνα του κάστρου και εκείνη ανταποκρίθηκε στην αγάπη του.

Δεν ήταν όμως τυχερό τους να είναι μαζί, αφού το αγόρι, καθώς έπαιζε με το κουτσό στρατιωτάκι, το άφησε στο περβάζι του παραθύρου και, με ένα δυνατό φύσημα του αέρα, το παιχνίδι βρέθηκε στο πεζοδρόμιο και από κει στον δρόμο…

«Ο Καρυοθραύστης»
Μια αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία και ένα από τα ομορφότερα μπαλέτα.

Η πλοκή: Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

«Ο παπουτσής και τα ξωτικά» ( The elves and the shoemaker)
Ένα από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, που είναι πάντα επίκαιρα είναι «Ο παπουτσής και τα ξωτικά».

Πλοκή: Κάθε βράδυ δύο μυστηριώδεις επισκέπτες τρυπώνουν στο εργαστήριο του φτωχού παπουτσή, φτιάχνουν τα ωραιότερα παπούτσια που έχετε δει ποτέ σας και κάνουν ευτυχισμένους και πλούσιους τον παπουτσή και τη γυναίκα του.

Και όταν εκείνοι ανακαλύψουν ποιοι είναι οι επισκέπτες βρίσκουν τον τρόπο να τους το ανταποδώσουν.

«Η μάγισσα Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά
Από το αφιέρωμα με τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια δεν θα μπορούσε να λείπει ο Έλληνας παραμυθάς, Ευγένιος Τριβιζάς με τη «Μάγισσα Φρικαντέλα».

Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δεν χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ′ όλα, µισεί τα κάλαντα.

Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια.

Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιονισµένους δρόµους της πόλης και στο κάστρο της µάγισσας, στα µαγικά δωµάτια του οποίου, τα παιδιά µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστιανό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους.



iEidiseis.gr