MY KTEO

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Πέθανε ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ σε ηλικία 95 ετών


Στο πένθος βύθισε το Βατικανό η είδηση του θανάτου του πρώην Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ σε ηλικία 95 ετών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

O εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, επιβεβαίωσε ότι ο Βενέδικτος πέθανε το πρωί του Σαββάτου. «Με λύπη σας πληροφορώ ότι ο Ομότιμος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' εκοιμήθη σήμερα στις 9.34 το πρωί στη Μονή Mater Ecclesiae στο Βατικανό».

Η υγεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.
Την περασμένη Τετάρτη, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον κόσμο να προσευχηθεί για τον ετοιμοθάνατο προκάτοχό του: «Σκεφτείτε τον, είναι πολύ άρρωστος. Και παρακαλέστε τον Κύριο να τον παρηγορήσει και να τον στηρίξει σε αυτή τη μαρτυρία αγάπης για την Εκκλησία μέχρι τέλους», είπε ο νυν Πάπας στο τέλος της γενικής ακρόασης χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο πρώην πάπας Βενέδικτος έγινε το 2013 ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε τους τελευταίους έξι αιώνες. Ο κατά κόσμον Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ, διετέλεσε 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ανώτατος άρχοντας του ανεξάρτητου κράτους-πόλεως του Βατικανού. Ήταν ο πρώτος Γερμανικής καταγωγής Πάπας εδώ και τέσσερις αιώνες.

Στη διάρκεια της θητείας του ο Βενέδικτος συνέχισε τη συντηρητική πορεία του προκατόχου του. Αντιστάθηκε στον εκσυγχρονισμό της εκκλησίας, γεγονός για το οποίο δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ενώ η θητεία του επισκιάστηκε κυρίως από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης, που βύθισαν την Καθολική Εκκλησία σε βαθιά κρίση.

Ο πάπας Βενέδικτος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ινν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του ήταν αστυνομικός. Τα αδέρφια του ήταν η Μαρία και ο Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Όταν έκλεισε τα 14 έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή όμως δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος. Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε την βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου το 1944 ρισκάροντας τη θανατική ποινή κατάφερε να διαφύγει.

Από το 1946 μέχρι το 1951 σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία. Το 1951 δέχτηκε το μυστήριο της ιεροσύνης μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γκέοργκ Ράτσινγκερ. Το 1953 πήρε διδακτορικό στη θεολογία και το 1957 υπέβαλε την υφηγεσία του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ένα χρόνο αργότερα, το 1958, ο Ράτσινγκερ έγινε καθηγητής Δογματικής Θεολογίας . Μέχρι το 1977 εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα στα Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του Μίνστερ, του Τίμπιγκεν και του Ρέγκενσμπουρκ. Από το 1962 μέχρι το 1965 ήταν παράλληλα και σύμβουλος του Αρχιεπίσκοπου Κολωνίας, του Καρδινάλιου Γιόζεφ Φρινγκς.

Το 1977 ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ ανακήρυξε τον Ράτσινγκερ καρδινάλιο. Το 1978 ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ συμμετείχε στην εκλογή του Ιωάννη Παύλου Α΄ και του Ιωάννη Παύλου Β΄. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ τον κάλεσε το 1981 να μείνει στη Ρώμη σαν ανώτερος σύμβουλος για θεολογικά θέματα.

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου Β΄, ο Ράτσινγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005, και έγινε μετά τον Αδριανό ΣΤ΄ ο πρώτος Γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια. Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας. Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ΄.


iefimerida.gr